tisdag, januari 05, 2010

Film 2/10: 3 i korthet

Julia Roberts och Clive Owen spelar hemliga agenter i den romantiska thrillern Duplicity (2009). De råkar under varsitt uppdrag på varandra och inleder en kärleksrelation. De blir indragna i nån form av kontraspionage mot ett företag samtidigt som de måste dölja sitt förhållande som präglas av misstänksamhet och paranoia.
Regissören Tony Gilroy gav oss Michael Clayton 2007, men även om Duplicity stundvis påminner om den så dribblar han bort sig totalt i en alldeles för komplicerad historia som inte lyckas hålla intresset uppe. Betyg: 2/5.

Year One(2009) är en (med rätta) sågad äventyrskomedi med Michael Cera och Jack Black i huvudrollerna som Oh och Zed. Zed äter en förbjuden frukt och börjar ifrågasätta livets mening varpå han och Oh blir förvisade från sin by. De påbörjar en vandring där de stöter på blandade karaktärer från bibeln och blir inblandade i en rad olika "historiska" händelser i en salig blandning.
Full av oerhört låg humor i nivå med Epic Movie osv, där det ibland känns som att man försöker sig på att göra ett kvasihistoriskt storverk liknande de som Python-gänget eller Mel Brooks gjort. Med den skillnaden att det inte alls är särskilt roligt. Jag skrattade visserligen ibland men det var nog en kombination av att den var så puckad och att klockan var typ 3 på natten. Betyg: 1/5.

Brandmannen Patrick (grymt yummy Jeffrey Dean Morgan) blir lämnad av fästmön precis före bröllopet efter att hon lyssnat på ett program om relationsrådgivning på radion. Arg och sviken bestämmer sig Patrick för att hämnas på radioprataren och författarinnan Dr Emma (Uma Thurman). Han lyckas via en datahacker registrera sig som giftmed nämnda Emma, vilket ger henne problem när hon och hennes tilltänkta Richard (Colin Firth) ansöker om hindersprövning. Hon söker upp Patrick för att reda ut misstaget och skiljas från sin okända make, men Patrick fortsätter sitt spel och gör allt för att försvåra för Emma. Det är The Accidental Husband (2008) i korthet.
Lite söt, lite gäspig film som följer det vanliga mönstret för romantiska komedier. Jeffrey Dean Morgan gör en charmig rollprestation men vare sig han eller de andra skådespelarna kan riktigt rå på det här trista manuset. Hyfsad underhållning för en tråkig kväll men definitivt ingen film man minns. Betyg: 2/5.

Inga kommentarer: