tisdag, januari 19, 2010

Film 5/10: 3 i korthet

Jag har aldrig riktigt fastnat för Star Trek, antagligen för att jag sett så lite av alla filmer och serier som finns. Det får helt enkelt bli ett projekt nån gång. Men, oavsett så såg jag fram emot Star Trek från 2009; filmen som utspelar sig före allt annat som gjorts, där vi får se hur Kirk blev Kapten Kirk och Spock blev...ja Spock.
Den drickande, oseriösa bad guy:en Kirk och den väldigt kontrollerade och seriösa unga Spock träffas då de båda är rekryter på rymdakademin. De sänds ut på ett uppdrag för att förhindra ett gäng romulaner (samma som dödade Kirks pappa för 25 år sedan) från att utplåna planeter som hämnd för att deras egen planet förintats i ett svart hål, och rekryterna tvingas därmed till samarbete trots sina stora olikheter.
Filmen är snygg och har som väntat många specialeffekter. Jag önskar att jag sett den på bio eftersom jag gissar att den gjorde sig allra bäst så. Det är inga tråkiga eller pratiga partier utan filmen rushar på och blir aldrig tråkig. Kanske att den blir lite väl actionfylld snarare, det matas på tills man blir precis mätt och precis börjar irritera sig lite på den unge Kirk. Men det håller och den humoristiska undertonen och de välspelade rollerna (min favorit är helt klart Zachary Quinto som Spock) skapar ett bra actionäventyr. Betyg: 4/5.

En film jag knappt minns trots att jag såg den för bara några veckor sedan är The Other Man med Laura Linney (alltid bra), Liam Neeson och Antonio Banderas i huvudrollerna.
Peter (Neeson) upptäcker att hans hustru Lisa (Linney) har ett förhållande bredvid. Han hittar hennes telefon och dator och söker efter ledtrådar som sedermera tar honom från Cambridge till Milano, där "the other man" tycks bo.
Det här är en historia som skulle kunna bli bra, men som av någon anledning faller ganska platt. Den har bra skådespelare, bra twist och drag av berättartekniken i "P.S I Love You" som jag gillade så mycket. Den är dessutom baserad på en roman av Bernhard Schlink som skrev boken som blev underbara "The Reader". Jag kan inte sätta fingret på vad som saknas, men det är lite för rörigt stundvis, alldeles för mycket blir klart först när filmens eftertexter rullar och relationerna och dess konflikter kommer inte fram riktigt som de borde. Kul att se Banderas dock, det var länge sedan sist för min del och det var synligt. En film som försvinner fort ur minnet. Betyg: 2/5.

Jag blandar genrerna vilt här och vill nu istället tipsa om en lågbudgetfilm (gissar jag?); Outsourced, en romantisk komedi om en amerikansk man Todd (Josh Hamilton) vars jobb som arbetsledare för telefonförsäljare blivit utlokaliserat till Indien. Inte nog med det, för att ha en chans att hålla sig kvar i företaget tvingas Todd resa till Indien för att lära upp sin efterträdare (Asif Basra). Det blir såklart en kulturkrock som heter duga när denna timida, ensamma amerikanska man kommer till det färgglada, fattiga landet i öst där han mottas med en självklar värme och engagemang, vilket Todd inte alltid uppskattar. Kulturskillnaderna visar sig inte bara i sociala sammanhang utan har även stor påverkan på det jobb han ska lära ut. Han får dock stor hjälp att "assimilera sig", inte minst av Asha (Ayesha Dharker), en av telefonsäljarna.
Det är helt klart en feelgood-film som känns väldigt enkel men som ändå charmar mig. Jag har dålig koll på Indien får erkännas, men jag tror att filmen både skildrar landets tillgångar och brister på ett rättvist sätt. I bakgrunden finns såklart outsourcing-politik och konsumtionsetik såväl som "meningen med livet"-filosofin. Söt film, betyg: 3/5.

Inga kommentarer: