onsdag, januari 20, 2010

Film 6/10: Up in the Air

Som bekant såg Anna och jag Up in the Air i helgen. Jag vet inte vilka förväntningar jag hade, mest såg jag fram emot en lättsam film som förhoppningsvis skulle vara lite mer än en vanlig romantisk komedi. Och det får jag säga att den levde upp till.

George Clooney spelar Ryan Bingham, motivationstalare och konsult som anlitas för att säga upp personal åt andra företag. Han lever mer eller mindre på flyg och flygplatser och har gjort det till sin grej att leva materiellt sparsamt utan en riktigt hemort. Hans stora mål är att nå 10 miljoner miles på flygplan och han har vip-kort överallt i sin värld. Samtidigt har en ung, ambitiös kvinna, Natalie Keener (Anna Kendrick), anlitats av Ryans chef (Jason Bateman) för att effektivisera företaget. Det innebär att Ryan i framtiden ska säga upp folk via videosamtal och inte längre leva på resande fot. Ryan protesterar och menar att den oerfarna Natalie inte förstår vad hans arbete innebär. Just därför skickas Natalie med på några av Ryans uppdrag, där hon ska lära sig allt om att säga upp personal, öga mot öga.
Ryans väg korsas också av Alex (Vera Formiga), en resande säljare som han inleder ett otvunget förhållande med. Men Ryan fastnar mer för Alex än vad han tänkt och han börjar ifrågasätta fördelarna han tidigare sett med sitt sätt att leva.

Handlingen må låta enkel och väldigt stereotyp vad gäller filmer av det här slaget, men på något vis har manusförfattarna (bl.a Jason Reitman) fått till en bra berättad story med rollfigurer som känns äkta och mänskliga. Man blir glad av filmen trots att ämnet egentligen är något deprimerande; ensamhet och livsval. Man har helt enkelt lyckats att göra filmen mångsfasetterad utan att kännas påträngande klyschig eller normerande. Enda undantaget är några sekunder mot slutet där sensmoralen blir väldigt amerikansk och lite kladdig.

Filmen skildrar en manlig, medelålders ensamvarg på ett övertygande sätt, samtidigt som gestaltningen av karriärkvinnorna; en målinriktad, lite naiv 20-plus respektive en självsäker 40-plus kvinna görs på ett väldigt bra sätt av respektive skådespelare. Clooney är bättre än på länge och övertygar både i sin gnistrande attraktion till Alex och i relationen till sin unga adept. Betyg: 4/5.

Inga kommentarer: