torsdag, januari 14, 2010

Förslag till kommunsatsning 2010

I helgen fick polisen göra utryckningar till fem olika adresser i Umeåområdet där kvinnor blivit misshandlade av av sina respektive män. Idag rapporterar VK att en kvinna hoppat från andra våningen på sin bostad inatt för att försöka undkomma sin våldsamma man. VK har på senare tid haft en riktigt bra rapportering av brott som det här, vilket är väldigt bra. Det bidrar till ett synliggörande som är viktigt. På en sida som de lite olyckligt kallar kvinnovåld (jag tycker i vart fall att det är ett konstigt ord i sammanhanget) samlar de samtliga dessa artiklar.

Synliggörandet är bra, men fler aktörer borde vara med. Var finns tex kommunen? Nu har vi satsat stort och gjort Umeå känt som kulturhuvudstad 2014 tex, skulle det inte vara snyggt att bli känt som en kommun som på riktigt satsar och pratar om det här samhällsproblemet? Kommunen betalar förvisso till kvinnojouren i Umeå (som gör ett väldigt bra arbete) men ansvaret stannar ju inte där. Vad mer gör Umeå kommun? Varför syns inte det?

Att bli misshandlat eller hotad i sitt eget hem är en kränkning som ingen borde bli utsatt för (oavsett om man är kvinna eller man) och inte sällan finns det barn som hamnar mittemellan. Jag hade hoppats att Umeå kommun gjort en riktig satsning på människorna som finns på riktigt bakom varje artikel i VKs kvinnovåldsavdelning, och på dem som befinner sig i mörkertalet utanför.

Inga kommentarer: