tisdag, juni 30, 2009

Mer kultur, mindre kommers!

Igår när jag var på stan funderade jag över det där med gatumusik. När jag är i Sthlm så kryllar det av gatumusikanter, med blandade talanger, både på shoppinggatorna och nere i tunnlarna. I Umeå är det betydligt glesare, även det förekommer.

I Umeå anställer kommunen till och med lokala musikaliska ungdomar som "stadsmusikanter" som spelar och sjunger (ibland hellre än bra de med) på gator och torg men även runt om på äldreboendena. Och nu läser jag att Göteborgs stad istället tycks ha beslutat att förbjuda gatumusikanter vissa tider. Märklig skillnad i hur man ser på det.

Klart jag kan förstå om handlarna tvingas höra samma låt om och om igen, men vad är det med folk och kommunikation? Kan man inte då antingen be dem flytta sig en bit bort eller fråga om de inte har nåt annat på repetoaren? Att gå så långt som att förbjuda känns så oerhört stelt och trist. Personligen har jag betydligt större problem med påflugna försäljare eller liknande som ibland finns på gatorna, torgen eller inne i köpcentrumen.

3 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Det värsta jag vet är de f d telefonförsäljarna som nu flyttat in i alla köpcenter. De skulle förbjudas.

Annars är det här en rätt bra analys av problemet i Göteborg. Ett förbud löser lika lite av det egentliga problemet som förbud mot knarkare att beträda Sergels Torg.

Bloggerskan sa...

Tror jag missade länken:

http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/29/det-har-med-gatumusiken-ett-forbud-kan-inte-losa-sociala-problem/

Sara sa...

Jo, på sätt och vis. Det är en viktig analys. Jag vet inte hur det ser ut i Gbg men det är ju inte heller alla gatumusiker som spelar av ekonomiska skäl. Oavsett så löser ju inte ett förbud något av de ev problem man kan tänka sig att de ser med det.

Och handlar det om de sociala problemen så är det än osnyggare att hävda att man gör det för att handlarna inte gillar musiken... Det är nästan lika bra som Hedmans bortförklaring om kosttillskott... :)