fredag, juni 26, 2009

Uppblossad djurrättsdiskussion i Umeå

Jag måste kanske också kommentera nyheten som enligt lokaltidningen skapat folkstorm i Umeå de sista dagarna.

Bakgrunden är en barbeque-restaurang som slog upp portarna i en gammal garage-länga på Umedalen (ett ytterområde, tillika det fd mentalsjukhusområdet i kanten av Umeå) för ett par år sedan. Deras inriktning var lite ny i den här stan; det serverades i stort sett bara kött grillat på amerikanskt vis. När de så grillade en hel oxe förra sommaren vaknade några som tydligen vill kalla sig för "djurrättare" (i det här fallet var det Djurens befrielsefront som tog på sig det, övriga attentat har ingen tagit på sig officiellt) och spraymålade restaurangens dörrar och krossade fönster. Efter det har flera liknande saker inträffat för att sen eskalera till nåt otäckt personligt mot ägaren (läs artiklarna).

Nu stänger ägaren "Garaget" och det har blåst upp en jättedebatt i Umeå där man på nåt vis ställt djurrättsaktivister eller vegetarianer i ena hörnet och köttätare i en annan. Jag har inte orkat läsa så mycket av kommentarerna på artiklarna men stämningen är ganska urspårad (som vanligt).

För mig handlar inte det som drabbat garaget på något vis om djurrättares aktioner. Jag kan inte se hur de skulle vara det. I mina ögon handlar det här om personer som likväl kunde ställt sig bakom afa:s stenkastande eller NSD nazi-hojtande. Det här är människor som inte bryr sig om sakfrågan utan om kampen/bråket och makten.

När VK dessutom nämner förbundet Djurens rätts namn i en rubrik utan att på något vis förklara sig, då blir jag riktigt sur. Djurens rätt har aldrig och skulle aldrig stötta såna här händelser. Djurens rätt (tillika de absolut flesta liknande organisationer i landet) arbetar politiskt, med information, debatt, och lagliga demonstrationer och aktioner. Det här är inget annat än fritt agerande av skitungar som inte tänker på konsekvenserna, vare sig för den person de hotar eller för de som arbetar seriöst med den fråga som de själva säger sig stötta. Om något så medverkar händelser som de här till att respekten för seriösa djurrättare åter sänks och vårt arbete får i värsta fall börja om ett par steg bak igen.

Jag önskar så att VK kunde ta tag i debatten och tex låta djurrättare komma till tals så kanske nyanserna skulle ändras och folk kunde förstå att det inte alls handlar om djurrättsaktivism i det här fallet.

8 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Öppna köttrestaurang i Umeå? Grilla en oxe? I Umeå? Låter ju nästan som om köttätarna börjar mobilisera sig. ;)

Sara sa...

Jo, precis som ryktet om att Umeå är så väldigt feministiskt så är den stora vegan-eran över. Även om man fortfarande har ett betydligt större utbud av veg-mat här än på andra ställen.
Garaget var nog nästan ensamt om att inte har någon enda veg-rätt på menyn när de slog upp portarna. Iaf hade de inte det då jag var där med arbetet och det de lyckades freestyla ihop var ingen höjdare, trots förbeställning.

Bloggerskan sa...

Fast jag, som fortfarande lever med bilden av Umeå som Sveriges mest vegetariska stad, tycker ändå det är rätt... ja, stöddigt att öppna köttrestaurang. Tycker annars det är bra med blandning (veg, kött, laktosfritt, glutenfritt osv) så alla kan få sitt.

Johan sa...

Jag hörde att de fixat några bra vegetariska rätter på senare tid. Har inte provat dem själv, men en kompis som är vegetarian sa att faktiskt hade skött sig bra där (antar tillgång och efterfrågan?)

Problemet med Garaget är nog inte så mycket maten och köttkonsumtionen. Jag tror läget, är som är lite avsides, gynnar för en del sabotage. De som saboterar kan agera relativt ostört. Sedan blev det lättare att ge sig på ägaren då han är en privat person och inte en stor korporation som tex McD.

Vidare håller jag med om att detta har i grunden inget att göra med veganrörelsen eller någon djurrättsorgansisation. Samma militanta "veganer" som brände Scanlastbilar är de som slåss med järnrör i fotbollshuliganleden. Det har inget med livsstil, utan att hitta en ursäkt att skapa kaos. Som Alfred i Dark Knight sa "Some just want to see the world burn".

Alla veganer och djurrättsaktivister jag känner säger att detta bara underminerar allt arbete de jobbat hårt för..se bara hur media klumpar ihop alla...tragiskt

Sara sa...

Precis, jag håller helt med dig Johan. Läget är inte obetydligt. Det är ju en del bus där om nätterna, de kan agera hyfsat fritt från upptäckt. Stora glasrutor (är det inte konstigt att de inte stänger till med trädörrarna om nätterna?) och inga boende i direkt anslutning.

Det är bara så tråkigt att inte ens media har ork att förska hålla diskussionen på en högre nivå. Varför inte kolla med djurrättsorganisationerna vad de tycker tex? Då hade de klart kunnat ta avstånd och lägga debatten där den hör hemma; nämligen ren och skär vandalism.

Anonym sa...

Malte, ordförande i Djurens Rätt i Ume, har kommenterat artikeln i VK. Inte ett ord om att Djurens Rätt tar avstånd från det inträffade, bara att Djurens Rätt och DBF inte är samma sak. Citat:

Det är inte Djurens Rätt som tagit på sig ansvaret för skadegörelse mot Garaget. Djurens Befrielsefront heter nätverket som har tagit på sig ansvaret för vissa av fallen med skadegörelse.
Slut citat.

DBF är alltså ett "nätverk". Inte terroristslynglar, snorungar, avskum eller kriminella personer. Nätverk.

...tjenare.

Malte nämnde inte med ett ord att Djurens Rätt tar kraftfullt avstånd från det inträffade. Så hur mycket avstånd tar då Djurens Rätt?

Sara sa...

Jag borde inte kommentera anonyma, fega kommentarer...

Men, om nu Malte inte uttrycker sig så som du tycker att han borde så var väl det synd. Vad jag vet (efter kontakt med huvudkontoret) så kommer det förhoppningsvis ett längre genmäle från Malte i tidningen, inte bara den här kommentaren.

Men, du vill alltså hävda att Djurens rätt inte tar avstånd från olagliga våldshandlingar? Det står för det första inskrivet i deras syfte och finns på hemsidan under "Hur arbetar Djurens rätt": "Djurens Rätt är en uttalad antivåldsrörelse [...] Djurens Rätt arbetar enbart med lagliga metoder."
Dessutom har man tydligt tagit avstånd i andra attentat som sägs vara utförda av djurrättsaktivister, nu senast glaset i kycklingen (som visade sig vara nåt annat).

Om DBF är ett nätverk eller inte spelar ingen roll för mig. Deras syfte är ändå inte gott, anser jag, och metoderna lär aldrig leda nånstans mer än till minskad respekt för den seriösa rörelsen. Och varför skulle ett nätverk inte kunna vara ett gäng "skitungar"? De har dessutom bara tagit på sig ett fall. I övriga kan det mycket väl vara så att några såg sin chans att få leva om lite. Varken du eller jag vet, gissar jag.

Anonym sa...

En betydligt bättre aktion skulle ha varit att bjuda folk på stan på något gott veganskt.

ideem
http://www.drinfo.se
Nyhetsportal för djurvänner