söndag, juni 28, 2009

Film 25/09: Allt flyter

Lite film på det kanske? Har plötsligt sett en hel del kostymdrama det sista, men innan dess måste jag berätta om nåt så ovanligt i min dvd som en svensk film.

Jag har sett Allt flyter en film av manusdebuterande Jane Magnusson samt av Måns Herngren och Brian Cordray. Den lär ska baseras på Magnussons egna erfrenheter av konstsim och som tränare av ett manligt konstsimlag.

Fredrik (Jonas Inde) är en arbetslös, frånskild man som delar vårdnaden om sin tonåriga dotter Sara (Amanda Davin) med sin mer framgångsrika ex-fru. Han spelar i ett innebandylag tillsammans med killpolarna men när deras träningstid plötsligt ges till ett tjejlag i jämställdhetssyfte surnar grabbgänget till. De kommer på, via en blöt svensexa, att de ska göra ett manligt konstsimlag och ställa upp i VM.

Jag har väl lite svårt för när det prompt ska visas på sk "omvänd diskriminering" på ett så hämndlystet, girigt sätt. Det känns ganska träigt. Man försöker genom att låta en av de kvinnliga konstsimmarna kommentera något om att det kvinnliga laget inte lyckats få någon uppmärksamhet trots både priser och idogt tränande i flera år, medan dessa lönnfeta, till en början väldigt osmidiga herrar kommer in och får mediafokus. Men tyvärr lyfts det inte upp mer än just i den kommentaren, vilket känns synd.
Det finns såklart även med en skopa homofobi, som dock magiskt bara försvinner i ett trollslag plötsligt. Och som vanligt en ganska tråkig, stereotyp föreställning om manlighet (riktiga män filar tydligen inte fötterna, tex). Lite nya tag eller vinklar i svensk film hade varit trevligt.

Trots detta är det en bitvis ganska skojig film. Mycket vägs upp av samspelet mellan Inde och Davin (dottern). Deras skådespel lovar mycket. Det finns namnkunniga i birollslistan men de verkar nästan begränsas av ett lite torrt manus. Speciellt känns Peter Gardiners roll väldigt konstlad och trist. Slutet är dock ganska bra och filmen efterlämnar en hyfsat nöjd känsla trots allt. Funkar bra som dagen-efter-film! Betyget blir godkänt; 5/10.

Fler recensioner finns på kritiker.se

Inga kommentarer: