söndag, juni 14, 2009

Film 20/09: Eden Lake

Vi såg film igår. Eden Lake. En brittisk film vars handling väl fortfarande går under genren skräck men som allt oftare kallas för "terror". Lite som Hanekes Funny Games-filmer.

Precis som i Funny Games kretsar handlingen kring ett oskyldigt par som hamnar i klorna på ungdomar som mer eller mindre testar hur långt man kan gå i tortyr av andra människor. I Eden Lake är det dock inte en planerad handling utan mer som en serie av händelser som går fel; "det bara blev så", skulle de kunna säga. Utan att för den skull ursäkta det.

Jenny och Steve åker till Eden Lake, en konstgjord sjö i ett naturområde som snart ska stängas för allmänheten och bli ett lyxigt "gated community". Området är folktomt så när som på ett gäng ungdomar från en närliggande ort som åkt till sjön för att spela musik, terrorisera infångade djur och på andra sätt hålla sig sysselsatta. Paret hamnar i en mindre dispyt med ungdomarna som snabbt ser till att gå över styr då de stjäl parets bil och värdesaker. Situationen trappas upp och plötsligt befinner de sig i en terrorsituation där ungdomarna inte längre har koll på när det gått för långt; alla pådrivna av gängets självutnämnda ledare.

Till skillnad från Funny Games US känns den här filmen mindre som konst och mer som en skildring av vad som skulle kunna ske när saker faktiskt går över styr, när konsekvenstänkande är som bortblåst och hämd blir en undanflykt för våld. Den känns inte alldeles långt ifrån de tidningsrubriker som existerar i verkligheten. Visst, precis som annan skräck finns det tillfällen då jag inte tycker att (framför allt) Jenny riktigt agerar som de flesta kanske skulle, men samtidigt är hennes handlingar inte så väldigt långt ifrån vad som känns troligt. Tortyren är plågsam på riktigt.

Bitvis känns filmen lite dryg och kanske onödigt utdragen, för att i nästa sekund vara abrupt klippt (vad gjorde Jenny hela första natten tex?). Slutet är både väldigt bra och ganska overkligt. Jag kan inte riktigt bestämma mig. Skådespelarinsatserna är goda, inte minst av tonåringarna. Men jag har svårt att se att grupptrycket skulle vara så beständigt hela den långa tid som filmen utspelar sig (2 el 3 dygn?).
På plussidan måste nämnas att filmen vet hur man kvarhåller skräck utan att det hela tiden måste vara överdrivet blodigt. Över lag är det en bra film vars handling jag hoppas vi slipper se i rubrikerna, men som jag inte skulle bli förvånad över om vi gjorde trots allt. 7/10 i betyg.

Inga kommentarer: