onsdag, juni 24, 2009

Film 24/09: Charlie Kaufman

Mer Charlie Kaufman kanske? Jag hade sedan tidigare sett Being John Malkovich som kom 1999 och rörde runt lite. Den handlar om en marionettdockspelare som hittar en väg in i John Malkovich's hjärna, och upptäcker att det är en pengagruva (han börjar ta inträde). Malkovich spelas av Malkovich såklart och allt är snurrigt konstigt. Rolig och nyskapande. 8/10.

Sen hoppade jag över Kaufman några år för att se Eternal Sunshine of the Spotless Mind från 2004 som är en av de bästa och finaste filmerna jag vet. Jim Carrey och Kate Winslet spelar ett fd kärlekspar, Joel och Clementine, som det slutade lite illa med. Clementine genomgår då exprimentell behandling för att radera ur Joel ur sina minnen. 9/10.

I och med Synecdoche blev jag igen intresserad av Kaufman och tänkte försöka se igen även resten. Så nu har jag även sett Adaptation från 2002. Filmen kretsar kring en manusförfattare vid namn Charlie Kaufman (!) som kämpar med att överföra en roman om en orkidésamlare till ett filmmanus. Filmen skiftar mellan att visa hur filmmanuset faktiskt blir (man får följa romanens handling) och hur Kaufman arbetar och våndas för att komma dit. Hans bror Donald Kaufman (som liksom Charlie spelas av Nicolas Cage för att göra det hela lite snurrigare) testar samtidigt på manusskrivandet och visar sig nästan vara mer lyckosam, något som inte Charlie riktigt kan ta. Halvvägs möts filmen om Charlie med filmen om filmen (jag vet, det går inte beskriva det bättre) och blir något av en miniaction.

Ganska kul, som vanligt snurrigt, men på nåt sätt känns inte längre snurrigheten i Kaufmans filmer lika briljanta eller nyskapande. Antagligen hade jag imponerats mer om jag sett den i den ordning som filmerna kom ut, nu blir det inte mer än en Kaufmanfilm. 6,5/10.

Kul kuriosa om filmen; Donald Kaufman står som manusförfattare till filmen tillsammans med Charlie Kaufman. Men nån Donald existerar inte. Trots det nominerades båda Kaufman till en Oscar för Best Adapted Screenplay, vilket gjorde Donald till den första fiktiva Oscarsnominerade någonsin (det fanns några pseudonymer nominerade innan).

Inga kommentarer: