torsdag, januari 13, 2011

Film 1/11: Love and Other Drugs

Jamie Randall (Jake Gyllenhaal) är läkarfamiljens svarta får som inte ens slutfört college, men han tycks klara sig bra ändå med sin charm och sitt sätt bemöta framför allt kvinnor. Just hans kvinnoaffärer är det som får honom sparkad från jobbet som butiksbiträde men kort därefter får han via familjekontakter jobb på Pfizer som säljare av bl.a Zoloft. Hans jobb går ut på att lisma läkare så att de skriver ut hans läkemedel istället för det konkurrerande Prozac. Han kommer förbi kvinnorna i receptionerna men de (främst) manliga läkarna går det något sämre med.
Jamie träffar Maggie Murdock (Anne Hathaway), en ung servitris och konstnär med tidig Parkinson som förvisso fastnar för Jamies charm men som till skillnad från de flesta andra tjejer är mindre intresserad av ett seriöst förhållande än vad han är. Efter en period av ömsesidigt kravlös relation ändras så förutsättningarna och det är också då som problemen knackar på dörren.

Även om jag normalt sett tror stort om båda dessa skådespelare så gick jag in i biosalongen med förväntningar om en vanlig romkom enligt mallen, men faktum är att jag blev något positivt överraskad. Regissören Edward Zwick har gjort en rapp och ärlig komedi med något så ovanligt som en oglättig, seriös kärna. Dialogen är kul (även om vissa skämt kanske är lite överdrivna), miljöerna inbjudande och kemin mellan Hathaway och Gyllenhaal är närapå magisk. Det är inte heller en romkom där det vänslas lite under slätstrukna lakan utan det är mycket pang på, mycket naket och inte särskilt mycket gull-romantik.
Castingen av Jamies familj har dock brister. Det är svårt att uppfatta en av de inledande scenerna just om en familjemiddag och lillebror Josh (Josh Gad) som sedermera flyttar in hos Jamie känns aldrig riktigt som en bror. Men det är en bitvis kul roll som görs bra och generöst av Gad. Även slutet brister det något i då den faller lite för mycket in i romkom-mallen och det sänker dessvärre intrycket en del.

Love and Other Drugs är annars är kul, vuxen och bra romkom, lite i samma anda som Up in the Air var. Den är baserad på Jamie Reidys bok "Hard sell: The Evolution of a Viagra Salesman". Helt klart en film värd att ägna knappt två timmar åt att se, inte minst alltså för det goda skådespeleriet. Betyget blir 3,5/5.
(Filmen har svensk premiär den 21/1)

Inga kommentarer: