tisdag, januari 18, 2011

Svenskt på BAFTA

Det är galornas tid och idag släpptes nomineringarna till det brittiska filmpriset BAFTA. De har lite annorlunda kategorier i jämförelse med t.ex Oscar eller det svenska Guldbaggepriset.

Bland nomineringarna finns det dock få överraskningar; bästa film är i mångt och mycket samma som var nominerade till Golden Globe och de som väntas bli nominerade till Oscar inom kort. Men bland de nominerade för bästa kvinnliga huvudroll hittar vi ingen mindre än Noomi Rapace för Män som hatar kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo på engelska). Riktigt häftigt!

Män som hatar kvinnor är även nominerad till pris för bästa manus efter förlaga (Heisterberg/Arcel) samt för bästa utländska film. Hur stor chans filmen har är lite svårt att uttala sig om, det är bra filmer den konkurrerar med och Rapace delar sin kategori med idel stora namn som Nathalie Portman, Julianne Moore osv.

Jag såg för övrigt Noomi Rapace blixtra förbi snygg som attan på ett foto från en efterfest till Golden Globe-galan i söndags. Skojigt!

Inga kommentarer: