tisdag, januari 25, 2011

Nomineringarna till Oscargalan

Japp då har de släppts, nomineringarna till årets Oscargala. Som väntat inga större överraskningar. Inte ens det faktum att Susanne Biers Hämnden är nominerad i klassen bästa utländska är en överraskning med tanke på den Golden Globe den knep hem för en dryg vecka sedan. Om den vinner en Oscar också är jag nog mer tveksam till men ingenting är omöjligt.

Annars toppar The King's Speech med 12 nomineringar, tätt följt av True Grit med 10st, The Social Network och Inception med 8st var samt The Fighter med 7 nomineringar.

Förra året vann en kvinna bästa regi, i år finns ingen kvinna med bland de nominerade. Det är trist. Vi kan konstatera att där ligger vi i Sverige ljusår längre fram trots allt.

Och som vanligt hinner vi inte ens få alla de nominerade storfilmerna till Sverige innan galan går av stapeln. Det känns oerhört omodernt och rusktigt trist. Det banar såklart väg för andra sätt att se filmerna på (lagliga såväl som olagliga) och minskar också intresset för galan för de som inte hinner se filmerna. Kan vi inte se till att få ändring på det snart? Fler världspremiärer 2011 tack!

Länkar till svensk press: SvD, Exp, Exp, Aft, Aft, DN.

Inga kommentarer: