tisdag, juli 20, 2010

Vad spelar en djurskyddslag för roll om den inte upprätthålls?

Det här gör mig lite extra irriterad och upprörd idag. Vi har i flera omgångar kunnat läsa (företrädelsevis i mindre notiser) hur mycket sämre det står till med tillsynen av den svenska djurskyddslagen sedan man så förnuftigt (!) beslutade sig för att lägga ner djurskyddsmyndigheten. Nu var det inte direkt på topp när den fanns heller, men det kan nog nästan vem som helst räkna ut att det inte skulle bli bättre. Det har inneburit en halvering av antalet djurskyddsinspektörer och det säger sig självt att samma sak då sker med antalet tillsynsbesök.

Vad som gör mig extra irriterad i fall som det med de 191 katterna ovan är att det framgår tydligt att kvinnan redan stod under länsstyrelsens tillsyn. Man hade redan fastslagit att hon fick lov att ha max 9 katter hemma, vilket indikerar att det varit problem tidigare. Jag vet inte exakt hur snabbt man kan lyckas expandera från 9 till 191 katter, men jag kan då lova att det inte går på några veckor. Varför är man så tandlös? Varför tar det så lång tid innan man tar hjälp av polisen att ta sig in i en bostad där man tror sig veta att djur far illa? Hur många katter hann tillkomma under tiden som länsstyrelsen stod och tittade på? Och när gjorde man som först uppföljningskontroller på att kvinnan faktiskt höll sig till avtalet?

173 katter, individer fick avlivas pga misären. Och jag tror ärligt talat inte att Eskil Erlandsson kunde bry sig mindre.

Inga kommentarer: