torsdag, juli 01, 2010

Nya tv-serier att ta sig an

I mitt sökande efter välbehövlig verklighetsflykt i form av kvalitativa tv-serier nu när mina vanliga favoriter har uppehåll har jag lyckats hitta ett gäng som är värda att dela med sig av. Om det nu finns någon mer tv-seriehysterika där ute....

Hung: En serie som Ulrika-vännen nämnde för ganska länge sen, men vars handling mest gav upphov till en massa skratt (vi satt på krogen) just då. Men så nämndes den på nån amerikansk tv-sida och jag tänkte att jag alltid kunde se "what's the fuzz".
Hung handlar om frånskilda basketcoachen Ray (Thomas Jane) som hamnar i ekonomiskt trubbel när hans oförsäkrade hus brinner ner. För att kunna bygga upp sitt hus och få tillbaka sina (skumma) tonårstvillingar igen får han och hans vän Tanya (Jane Adams) den märkliga idén att utnyttja den, enligt hans ex-fru (Anne Heche), enda fördel han har kvar (se namnet) och prostituera sig. En ganska varm och rolig serie som inte riktigt handlar om det man först tror. Lovande. Andra säsongen har just börjat och jag är redan ifatt.

Parenthood: (Har just börjat visas på tv3 i Sverige). Kan vara dramaserien jag väntat länge på. Handlar om en vuxen syskonskara, deras föräldrar, barn och vänner i en liten stad i USA. Lite "Six Feet Under", lite "Gilmore Girls" och lite allt möjligt. Med skådespelare från de två nyss nämnda serierna, men även andra ganska välkända skådespelare som tillsammans utgör en ganska välrenommerad rollista. Ibland kanske något präktig med de nästan onaturligt väloljade familjeförhållandena, men samtidigt beroendeframkallande, sorglig, varm och rolig. Och hur mycket tragik ett avsnitt än innehåller så avslutas det alltid med en positiv scen. Jag är halvvägs in i första säsongen och antagligen fast för alltid. Andra säsongen visas i USA till hösten.

Party Down: en serie vars andra säsong avslutade häromdagen i USA och som samtidigt annonserades som nedlagd. Väldigt synd.
Det här är en humorserie lite i samma känsla som The Office. Knasig, obekväm och väldigt rolig. Kretsar kring en cateringfirma med dess naiva ägare (Ken Marino) och medarbetare (bl.a Adam Scott och Lizzy Caplan). Varje avsnitt är ett nytt cateringuppdrag, rätt snyggt upplagt. Inte det allra roligaste jag sett men absolut bra och lagomt pinsamt.

Parks and Recreation: Komediserie av folket från bl.a Saturday Night Live. Med Amy Poehler, Rashida Jones, Aziz Asadi m.fl. i huvudrollerna. En form av fejkdokumentär där man får följa handläggaren Leslie (Poehler) på den statliga "Parks and Recreation"-avdelningen. Man känner igen humorn från SNL och annat som de inblandade gjort förut. Jag har bara sett ett par avsnitt och blev kanske inte superövertygad, men den har nog potential. Två säsonger finns, den tredje visas i höst i USA.

Bubblare:
Castle: En deckarserie lite mer av det klassiska snittet där man från början får följa en serie mord som alla är kopierade av författaren Richard Castles (Nathan Fillion) deckare. Castle är en dryg, framgångsrik författare vars kändisskap gått honom lite över huvudet som kallas in till polisteamet som utreder mordfallen. Än har jag bara sett ett avsnitt så jag kan inte säga så mycket om det, men det ser rätt bra ut trots allt. Mest är jag glad att få se Fillion i något igen.

Gravity: Den här har jag inte sett något av men hört en del bra om. Så den står på listan över serier jag ska försöka ta mig an när tid ges. Det är en svart komediserie om ett antal excentriska personer som deltar i ett program för självmordsöverlevare. Låter onekligen spännande. Första säsongen har just slutat visas i USA.

Utöver de här finns Battlestar Galactica och ett par av alla Star Trek-serier (nytt försök, den här gången ska jag inte se den allra första som bara var så otroligt dålig) på listan över wannasees. Det var mina tips, andra tips mottages självklart!

2 kommentarer:

Vikab sa...

Castle är jättecharmig, plöjde snabbt igenom s.1 och beställde genast s.2. Kan också rekommendera "Burn Notice".

Sara sa...

Tack! Då ska jag ta tag i Castle på allvar och spana in Burn Notice.