tisdag, mars 23, 2010

Ibland är traditioner bara dåliga idéer som upprepas

Läser om studentfesten i Umeå som nu även blivit riksnyhet. Vad ska man säga? Jag suckar mest. En liknande fest hölls i höstas men då var det omvända roller. Lika illa det. Nu är det här studentinitierade fester men det går inte att blunda för att universitetsvärlden har starka traditioner på både gott och ont som oftast motiveras just genom att de är traditioner, något som spiller ner på deras studenter.

Jag har som bekant också befunnit mig i studentsvängen men fester av det här slaget har aldrig lockat. Där jag läste förbjöds de dessutom. De känns oerhört omoderna och lockar bara fram det sämsta ur människor. Och det oavsett om de är herr- eller dammiddagar. Det känns som fester där man inledningsvis "leker vuxen" i en formell middag och sen låter det hela spåra ut i chokladsås och halvnakna kroppar. Alla vet att det handlar om att bryta mot de tabun som finns i samhällets vardag, och som vanligt tycks det locka som inget annat. Ett annat exempel är det sunkiga "Ladies night" som blivit rikserkänd "underhållning" för vuxna kvinnor och vars legitimitet förbryllar mig.

Mest less blir jag som vanligt av kommentarerna till VK:s artikel som tycks locka åt sig ideliga idioter som inte kan tänka längre än "men det var ju en rolig, frivillig fest". Ja, eller hur?

1 kommentar:

Medborgare X sa...

Förbud! Förbud! Förbud! Ja, naturligtvis ska inte folk få göra vad de vill. Först måste det godkännas av någon moralistisk genuspolis.

För att låta folk göra vad de vill kan väl inte komma på tal?