onsdag, mars 03, 2010

Vänta inte 50 år till!

Låt oss hoppas att det här blir en fråga som lyfts igen inför den kommande valrörelsen. Ta en titt på de goda svallvågor som kommer av ett jämställt uttag och lyft fram dem. För även om det går mot en delad föräldraförsäkring så går det för långsamt. Att papporna i Västerbotten är "bäst" och tar ut 25,8 procent av föräldraledigheten är en ganska liten tröst.

Ett litet ljus i tunneln har jag dock sett på mitt eget jobb där den senaste generationen av nyblivna fäder verkar villiga att ta ut, om inte halva så åtminstone en stor del av, föräldraledigheten. Och då inte bara under sommarsemestrarna eller liknande, som de något äldre fäderna mest tycks koncentrera sitt uttag kring. Det inger helt klart hopp om framtiden.

Och ja, jag vet att det inte alltid bara handlar om bristande intresse från pappan utan ibland också en ovilja att dela med sig från moderns håll. Men jag tycker mig ändå se att den oviljan blir mindre i samma takt som intresset väcks från fädernas sida. Det är ju ett delat ansvar, inte sant?

2 kommentarer:

Carleos Rojas sa...

Hej!
Ville bara skicka en uppmuntrande rad om att jag blir glad av folk som gör det till en självklarhet att män ska vara lika mycket hemma som kvinnliga föräldrar!

Drar själv igång en snurr för att uppmärksamma frågan redan nu på måndag!

Tack!

Carlos Rojas
www.klartjagskavarahemma.se

Sara sa...

Underbart! Ser fram emot det.