måndag, mars 15, 2010

Att äta godis med andras händer på

Godisråtta som jag normalt sett är (även om det blivit betydligt bättre sista året) läste jag den nästan skrämmande uppgiften imorse att vi svenskar äter ca 17 kg godis per person och år. 17 kg! Det är mer än ett kilo per månad. Snacka om att formligen trycka i sig konstgjorda ämnen, läskigt gelatin (om man inte väljer bort just det då) och en massa färgämnen.

Men det är ju så gott. Och uppenbarligen som ett opium för folket, för hur många känner man inte som försökt sluta äta godis och misslyckats fatalt?

Själv har jag lagt ner det där med lösgodis, som artikeln delvis handlar om. Och anledningen är inte det onyttiga innehållet utan just vad man med lite fantasi kan se på bilderna i artikeln. Jag har helt enkelt sett lite för många kladdiga barnhänder (även vuxenhänder faktiskt, men lite mer sällan) långt ner i lådorna medan den andra handen håller skeden man egentligen ska ta med. Och nånstans har det slagit mig att i en tid där vi nästan överkonsumerar handsprit, använder bakteriedödande medel i städningen, vaccinerar oss för influensor etc så har vi inga problem med att dela bakterier via lösgodiset. Så nu är det i undantagsfall som jag handlar lösgodis, jag kan helt enkelt inte koppla bort tanken på vad som varit i lådorna tidigare.

På så vis kan jag sakna barndomens godisbutiker där man fick peka på vilka godisar man skulle ha. Något även Anna-Karin minns med anledning av samma artikel.

Och när vi ändå är inne på det; skölj era grönsaker! Där har man utöver andras tafsande även bekämpningsmedel osv att fundera över. Men trots det tycks alldeles för få bry sig om att skölja av dem. Inte för att jag generellt sätt är så rädd för bakterier, men lite snuskigt är det faktiskt.

Inga kommentarer: