tisdag, mars 02, 2010

Film 11/10: District 9

Jag har också sett District 9, en science fiction-film som för en gång skull inte utspelar sig i USA utan i Sydafrika.

Ett gigantiskt rymdskepp kommer till jorden och lägger sig ovanför Johannesburg. Ingenting händer och omvärlden stannar upp förundrade över vad som ska hända. När så militären till slut tar sig in på skeppet hittas miljoner med utmärglade eller döda räkliknande utomjordningar. De överlevande tas ner till jorden och placeras i ett kåkstadliknande, övervakat område, District 9, där de ganska snart får anpassas till ett liv i slum. De utsätts för kränkningar av människorna och utnyttjas av gäng som skor sig på att sälja kattmat dyrt till "räkorna".
När tio år har gått börjar situationen bli ohållbar och regeringen vill tvångsflytta räkorna till ett nytt ställe, ett tältläger med ännu sämre förutsättningar, utanför Johannesburg. MNU blir ansvariga för att verkställa flytten och den välvilliga men något naiva agenten Wikus Van De Merwe är den som ska leda det arbetet. Han besöker ghettot och blir av misstag utsatt för en form av utomjordisk bioteknik vilket kommer att förändra hans liv totalt.

Filmen börjar som en dokumentärfilm som ska skildra en ny form av apartheid i Sydafrika. Just därför är inledningen ganska långdragen och tråkig i mitt tycke och det är först när man ändrar riktning till att bli en spelfilm på riktigt som filmen tar fart. Sharlto Copley (som vi snart kommer att se i filmen A-Team) spelar Wikus med den äran och hans förvandling under filmens gång är duktigt bra. Utomjordingarna funkar och storyn likaså. Parallellerna till apartheid är inte de enda, det finns återkommande liknelser med de stora krig som pågår as we speak och synen på de som inte är som oss.

Jag har egentligen svårt att säga vad jag, förutom den sega starten, inte gillar med filmen, men trots det blir det ett mellanbetyg. Storyn lyckas inte riktigt engagera mig fullt ut, den är helt enkelt inte tillräckligt originell. Jag ser gärna Sci-Fi men sällan krigsfilm och influenserna från det senare gör att jag mest känner avsmak till världens tillstånd istället för att engagera mig i filmhjältens öde. Att det är en sydafrikansk produktion (med Peter Jackson som omtalat producent) genom regissören Niell Blomkamp lyfter dock filmen från att vara en amerikansk dussinfilm till ett ganska nyskapande projekt som dessvärre alltså inte fångar mig fullt ut. Betyget blir 3/5.
(Fler recensioner!)

3 kommentarer:

Johan sa...

Neil var ju först satt att göra film av HALO (spelet), men när Jackson drog sig ur det projektet (tackvare en massa strul med filmbolagen), så ville han ändå ge Neil något att göra. Tycker det är en udda men bra filmdebut, ser framemot andra filmer med Blomkamp när han blivit mer varm i kläderna :)

Sara sa...

Ja, precis, jag läste det. Och jag tror att den här baseras på en kortfilm som Jackson gjorde?
Jag tycker att det är en bra film, men kanske för karg för att fånga mig. Gillar man såna här filmer kommer man definitivt inte bli besviken.
Blomkamp lyckas definitivt att undvika det här löjliga facket som man lätt hamnar i när man gör film om utomjordingar. Så jag ser också fram emot mer av honom.

Johan sa...

Lite synd att han inte fick göra HALO dock, tror han hade kunnat förvalta spelet på ett bra sätt, i och med att han lyckats så bra med att göra en film av en liten kort filmsnutt. Men det kan ju lika gärna bli ett "one hit wonder" också, men jag ska hålla koll på honom :)

Som han som gjorde Cubic (Equalibrium), jäkligt bra film...men alla andra filmer han har gjort håller nog typ en 1.5-2 i en skala på 5...