onsdag, juni 10, 2009

Alf Svensson kryssade sig förbi Ella Bohlin

En del av min surhet riktas nog åt det faktum att Alf Svensson lyckades kryssa sig förbi Ella Bohlin som stod överst på Kristdemokraternas lita. Och det med hjälp av pengar från Ian Wachtmeister. Man vill gärna skratta hånfullt åt att Fi fick pengar av en man, men att KD tar emot pengar från galosch-mannen från Ny Demokrati verkar bara bli små noteringar i kanten. Märkligt.

Jag har hela tiden tyckt att detta vurmande för den andra gamla ND-ledaren Bert Karlsson (som i följande artikel nästan kastar sten i glashus) har varit osmakligt. Jag tycker inte han är vare sig rolig, trevlig eller särskilt sebar i tv. Vad gäller han och hans politiska bakgårdar tycks svenska folket ha ett riktigt guldfiskminne. Men visst, man kan hävda att han inte sysslar med politik längre och att det då är en annan sak. Det skulle vara intressant att se om man skulle motta Jimmie Åkesson med öppen famn om han om några år är med i Färjan säsong 78 eller nåt sånt...

Men nu lägger alltså Ian Wachtmeister en halv miljon kronor på Alf Svensson som därmed lyckades putta bort Ella Bohlin med hjälp av en massa röstande kristdemokrater som antagligen tycker att kd blivit för lite konservativt och för mycket "nja till livet". Inte överraskande och helt enligt spelets regler såklart, men oerhört tråkigt för den politiska arenan, måste jag säga. Och något som borde vara pinsamt för varje kristdemokrat som säger sig stå för sk "kristna värderingar".

"Jag är godare än både Alf Svensson och Bengt Westerberg, men inte lika dum."
Ian Wachtmeister, enl citatboken Mallgrodor.

10 kommentarer:

Daniel sa...

Det är nog mer att Alf Svenson är så populär, än en halv miljon från Wachtmeister (om det är sannt), som gjorde att han blev vald. et visar mer att KD hade fel när de placerade sina kandidater!

Sara sa...

Jag håller inte med. Hade Alf Svensson velat hade han kunnat ligga lågt och stötta Ella Bohlin istället. Då hade han inte kryssats förbi.

Och ja, det är alldeles sant om pengarna.

Anonym sa...

Han låg väl lågt? Jag har inte sett honom i något sammanhang.

En viktig aspekt, varför jag kryssade Alf, är att KD har bara ett mandat av 736 i parlamentet. Med Alfs anseende i EPP (kristdemokrater) som är parlamentets största partigrupp kommer KD bli sveriges mest inflytelserika parti. Med Ella hade vi fått en förvisso duktig men anonym "backbencher" bland många andra.

Det är tråkigt att erfarenhet och kunnande skall ligga någon till last i vårt ungdomsfixerade land.

/32-åring

Sara sa...

Jag vet inte om det handlar om ungdom vs erfarehet (toppnamnen fö i EU-valet har inte direkt präglats av nån ungdom). Snarare om att det gjordes en grej av att Alf Svensson inte skulle ställa upp, sen ställde han sig på listan för att visa sin support och sen plötsligt gjorde han en av de dyraste personvalskampanjerna i hela EU-valet, vars resultat han var väl införstådd med.
Ella Bohlin och Alf Svensson står för ganska olika typer av Kd-politik och på kd:s kongress gjordes klart vilken väg man ville gå. Men Alf Svensson höll väl inte med trots allt och valde att köra över resten av partiet mot slutet. Alldeles enligt reglerna med personval, men snyggt? Nja.

Frida M sa...

Jag tror inte att jag gillar Ella Bohlin, men jag blev ändå lite upprörd över att Alf kryssades fram före henne. Segt för politiken helt enkelt!

Sara sa...

Nej, jag kanske ska säga det ifall nån missat mina åsikter tidigare att jag är heller då inget kd-fan över huvudtaget och står väldigt långt från Ella i de flesta frågorna.

Anonym sa...

Sara, jag förstår faktiskt inte vart du vill komma. Jag känner både Alf och Ella och deras politik. Den största skillnaden är att ELla inte har någon stark politisk profil utan tillhör en slags politikerklass-mainstream i partiet. Alf står verkligen inte för "det gamla" i partiet. Däremot är han en av Sveriges genom tiderna mest repsekterade politiker. Hela nomineringsprocessen har ju i vårt parti varit lite märklig och man borde naturligtvis satt Alf som förstanamn och Ella som andra. Då hade båda kommit in.

Sara sa...

Jag tror inte att det hade genererat fler röster om man satt båda i toppen.
Det jag vill komma till är att jag tycker att Alf Svensson skött det hela på ett ganska osmakligt sätt. Inte bara i fråga om varifrån hans pengar kommer. Av någon anledning har han mot slutet före valet bestämt sig för att inte stötta partiets lista utan ge sig ut på en ordentligt påkostad personvalskampanj i syfte att träda förbi Ella Bohlin. Jag bara frågar mig varför han inte ställde sig till förfogande som nr 1 redan då partiet fastställde listan på kongress? Varför låta Ella mfl dra lasset först och sedan hoppa in mot slutet och (väntat) passera? Jag tycker bara inte att det är snyggt. Framför allt inte med pengar från Ian Wachtmeister.

Jag tror jag förklarat vart jag vill komma och ids inte längre. läs det jag skrivit och även Garthons artikel som jag länkat till så framgår det nog med tydlighet.

Bloggerskan sa...

Sara,
Jag delar din analys om att det är osmakligt att komma på i efterhand att man nog skall ta sig upp i topp ändå.

Dessutom anser jag att det stämman/kongressen/partiet nu beslutar (Ella i topp) är det som borde respekteras. Hela personvalsgrejen finner jag lite osmaklig. Men förstår att det handlar om någon slags direktdemokrati över partiets val. Men jag tillhör ju dessa som tycker bättre om genomtänkta val, som ju stämmabeslut tenderar vara i förhållande till 'klickdemokrati' som jag tror att personval är till större del. Även om enskilda väljare givetvis kan ha tänkt en hel del hemma på kammaren så har ju stämmans beslut vaskats fram genom förslag, debatt, motförslag och slutligen ett demokratiskt fattat beslut.

Ja, det är väl av samma anledning som jag gillar represenatativ demokrati men ogillar folkomröstningar.

Sara sa...

Och här: http://rabiatfeminism.blogspot.com/2009/06/den-gamle-och-makten.html en till bra länk om argument skulle saknas för att det är lite unken doft över det hela.