fredag, mars 26, 2010

Bjästa finns överallt

Läser vad Ann Heberlein skriver om manlighet angående det i Bjästa som nu flitigt debatteras överallt och tänker att jag delat funderingar med henne. Inte är det här något nytt eller speciellt för Bjästa?

Som jag minns det från min tonårstid blev det aldrig några större uppslutningar kring tjejer som anklagade killar för att ha "gått över gränsen för vad de velat" (jag minns inte att man talade direkt om våldtäkt utan snarare i just de termerna). Möjligen tisslades det lite mellan tjejer att man kanske skulle passa sig lite för killen i fråga "ifall det stämde" men över lag var det tjejen som anklagades för att ljuga, överdriva, ha ångrat sig, som antagligen t.om var den pådrivande och därmed fick skylla sig själv. Klassiskt slamprykte. De närmaste kompisarna kanske fanns där men något större stöd uttrycktes aldrig som jag minns det. Snarare fanns där ett rätt stort stöd för killen som både var kool och behövde tröstas av andra tjejer på en och samma gång.

Nu fanns det ju förvisso inga facebook-grupper som kunde samla 4000 till stöd för en anklagad/dömd kille heller, men hade det gjort det kan jag ge min arm på att samma sak skulle kunna ha skett där och då också. Inte bara i Bjästa.

Nu vet inte jag hur Uppdrag Granskning fick nys om fallet men nånstans har väl jag i min naiva tillvaro ändå tänkt att företeelser som just facebook och andra sociala medier skulle kunna se och reagera mot när grupper av sådant slag bildas. Men tydligen inte. Gruppen fanns och drog till sig 4000 anhängare. Det är knappast den enda gruppen på fb där man undrar hur de som sluter upp tänkte när de gjorde det. Tyvärr.

5 kommentarer:

Johan sa...

Det som är skrämmande är hur ryktesspridning och hörsägen blir sanning om den får gå några led. I stort sätt alla i hela samhället gick på hörsägen och det faktum att Oskar inte såg ut som en "våldtäckts man". Men seriöst? Vem gör egentligen det? Hagamannen ser ju inte heller mycket ut för världen...

Vill inte vara fördomsfull, men sådan hära saker har en tendens att få fästa i mindre samhällen. Det är liknande vad som hände i Vännes tidigare när en flyktingfamilj blev attackerad av en lynchmobb.

Givetvis är det som du säger, hade facebook funnits tidigare hade detta kunna hända även då. Problemet med internet är att människor kan gömma sig, skriva en elak kommentar utan att egentligen behöva ta ansvar.

Jag är också bedrövad att någon av denna kaliber ska måsta hända innan man reagerar? Menar, dessa saker om moral, etik, mobbing och sexualundervisning ska behandlas och tas upp i skolan i förebyggande syfte. I syfte att inget av detta SKA kunna hända. Men i Sverige så lutar vi oss tillbaka och blir efterkloka istället "Vi borde ha agerat bättre"...kan vi någon gång ta tag i saker innan det är försent?

Bloggerskan sa...

Uppdrag Granskning tipsades av "Oskars" mamma som planerar att driva detta vidare till Europadomstolen... Hon är chockad att reportrarna kom fram till dessa slutsatser...

Johan sa...

"Oskar" är dömd och jag förstår hans mamma, ingen vill väl tro att ens son är våldtäktsman?

Men jag har svårt att se vad hon ska anmäla för? Faktum kvarstår ju, ett helt samhälle stöter ut och mobbar en enstaka individ. Är det "ok" enligt henne? Uppdrag Granskning kan vinkla vissa saker, men vissa är fakta som inte går att vrida och vänta på?

Men nu verkar bollen ha vänt och en hatkampanj riktas mot "Oskars" familj och hans bror. Detta är inte heller ok, hur arga än folk är, så tror jag vi ska akta oss för att kasta sten i glashus...

Bloggerskan sa...

Ja, "Oskars" mamma menar ju att ett justitiuemord skett här och att hennes son lurats att erkänna våldtäkt. Därför kontaktade hon SVT som började utreda och kom fram till att det domarna nog var ganska solida ändå och medan dom utredde detta fick dom ju höra skvallret på byn. Det dom reagerade över var tydligen att inget av skvallret kom direkt från källan, "Linnea". Det verkar ha uppstått i tomma intet.

Johan sa...

Så man skulle kunna säga att hela planen sprängdes i ansiktet på henne?

Ryktesspridning är ett h-vete, är som en snöboll, när det väl startar så går det inte att få stopp på. Till slut vet ingen vem det är som egentligen sa vad...mindre saker har man ju sett hända på arbetsplatser..