onsdag, maj 08, 2013

Äventyrsdag

Sicken dag det har varit. Jag var helt slut när vi kom åter hem med Rosa efter veterinärbesöket kring 13-tiden så jag meddelade jobbet att jag tog hela dagen ledig istället för halva. Och sen sov jag i två timmar, helt slut. Och vad ska då inte vår stackars sötmoj till katt vara?

Det har, efter omständigheterna, gått bra idag. Hon gillade inte bilfärden alls i vanlig ordning men värre blev det när hon skulle ut ur transportburen och få bli undersökt av veterinären. Men han var väldigt snäll*, lugn och tvingade henne inte på något sätt så hon stod faktiskt till sist ganska stilla medan både jag M höll i henne lite försiktigt. Men hon var mäkta uppstressad, svettades om tassarna och flåsade som en hund, så han fick aldrig några bra hjärtfrekvensvärden.

Vi riktigt såg hur hon själv försökte lugna sig när vi var själva i behandlingsrummet med henne i säkert 30 minuter efter undersökning och blodtagning. Hon spann som för att dämpa sig, kom och ställde sig med huvudet mot M:s mage, flåsade ibland men försökte lägga sig och bara vara. Men hjärtat fortsatte ticka på och andningen var hög hela tiden. Ett tag tänkte jag att hon skulle få en hjärtinfarkt, men det blev sakta lite bättre.

De första blodproven fick vi veta svaren på på plats. Blodsocker, njurvärden etc såg bara bra ut men det ena levervärdet var förhöjt. Nu har hon inga andra tecken på leversjukdom så snarare tyckte veterinären att det tydde på det jag tyst för mig själv misstänkt; sköldskörtelproblem. De svaren skickas och tar en vecka att få svar på. Skulle de vara normala får de väl kolla igen på levervärdena.

Så är läget. Alla är hemma igen, vissa saknar lite päls på ena benet, men verkar mest vara nöjd över att vara hemma på ägorna igen. Och de övriga fyrbenta verkar nöjda över att hela flocken åter är på plats. Allt lugnt, allt gott. Nu tar vi beskeden som de kommer, helt enkelt.

*Vi har för övrigt alltid haft bra och lugna veterinärer när vi varit hos Distriktsveterinärerna i Vännäs/Umeå. Kan verkligen rekommendera dem!

4 kommentarer:

Linda sa...

Går det att reglera med Levaxin? Hos hundar är det vanligt med sköldkörtelproblem inom vissa raser och det hålls enkelt i skick med några piller. Är det lika lätt med katter tro?

Sara sa...

Jo det går att reglera med Levaxin som det lät. Strulet med det är väl att lära henne ta medicin (vilket går ganska bra redan) men framför allt att hon måste på återbesök ganska ofta för att göra blodprov och se så hon ligger rätt. Men hon kanske kan vänja sig vid det också. För det känns inte okej att hon ska bli lika uppstressad som sist varje gång. Då får vi försöka hitta nån hembesökslösning, tror jag.

Linda sa...

Har ni testat Feliway? Det säljs i djuraffärer och hos veterinärer. Det är ett preparat som verkar lugnande, utan att droga. http://www.feliway.com/se/Katter-och-stress/Veterinaerbesoek Jag har använt adaptern man sätter i väggen när jag skulle introducera min hund för pojkvännens spattiga, 9-åriga katt. Det fungerade klockrent.
Hunden har vid operation fått använda hundmotsvarigheten - DAP, med bra resultat.

Hoppas det löser sig!

Sara sa...

Tack för tipset, jag ska absolut kolla upp det! Det vore ju toppen om det fungerade om vi nu kommer att behöva fara lite oftare med henne.

Måste säga att du är supergullig som tipsar, tusen tack för det!