fredag, maj 10, 2013

Veggo-Carnitas!

Veggo-Carnitas blev lite av en succé faktiskt. M kom just ner, en halvtimme efter att vi ätit klart, för att äta en "andra middag". Kul! Då var det värt väntetiden!

Carnitas (4-6 port)
5-600g vegkyckling* 
1 stor gul lök, finhackad
1-2 chilifrukt, finhackad (antal efter smak)
Ev 1 chipotle, finhackad (efter smak)
4-6 vitlöksklyftor, finhackade (antal efter smak)
2 dryga matskedar spiskummin
1 matsked paprikapulver
1 matsked mald koriander
salt
peppar
2-3 msk soja (jag tog 3 och fick en väldigt mörk röra)
saften från 1 apelsin
saften från 1 lime
0,5 liter coca cola (eller annan cola, helst ej light)
2 dl buljong eller 1 dl fond

Stek på fejkkycklingen i lite olja tills den fått färg, häll över i en skål. Fräs lök och vitlök tills det fått färg, blanda ner chili och fejkkyckling. Blanda ihop alla kryddor och rör sedan ner dem i pannan. Häll på soja, fruktjuicen, buljongen och colan. Om du har ugnssäker gryta; ställ in allt under lock i ugnen på ca 175 grader i 2-4 timmar och rör i det nån gång per timme. Om inte; låt allt koka upp och låt det sedan småkoka under lock på svag-medelvärme i ca 40-80 minuter. Det är färdigt när all vätska har kokat in och det har blivit en ganska tjock röra av det hela.
Värm på tortillas (jag valde fullkorn, det finns gott om recept för att göra egna) i en torr stekpanna tills det börjar få färg. Lägg på ett band av guacamole och salsa och lägg sedan på lite av röran på samma sätt. Torrosta majskorn i en torr stekpanna och ha sedan över. Nyp ihop brödet och servera med sallad.

Jag gjorde egen guacamole på 2 mosade avokados, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek, lite pressad lime (från receptet ovan) och 1 msk crème fraiche. Salsan hade jag också kunnat göra själv men köpte den här gången en het habanero- och passionsfruktssalsa som det var bra sting i. 

*Vad gäller vegkyckling så finns det en uppsjö möjligheter numera. Jag valde quorn eftersom jag gillar det. Jag kan tänka mig att sojakött funkar bra också, jag har också sett recept med det som heter "istället för kyckling" som finns på de flesta stormarknader idag. Fritt att välja alltså.

Inga kommentarer: