söndag, oktober 10, 2010

Film 30/10: The American

Vi börjar i Sverige, med en romantisk promenad på en frusen, snötäckt sjö. Plötsligt byts den trygga miljön mot en hotande skytt vi inte ser och filmen är igång. Att Edward (George Clooney), The American, är en jagad man (av "svenskarna") förstår vi, men riktigt varför, det får vi aldrig egentligen veta. Men han tar sin flykt till Italien där han blir uppmanad att hålla låg profil i en liten stad på landsbygden. Han får också en beställning på ett vapen han ska göra. En sista beställning, sägs det, men som tittare är man tveksam.

Samtidigt som Edward håller sig i den lilla byn och grejar med sin vapenbeställning får vi en inblick i en trött, ständigt jagad mans liv. Han tycks längta efter något men vad blir aldrig riktigt helt klart. Är det kärlek han vill ha, eller kanske bara sällskap, ett mer "normalt" liv? Han besöker en bordell och fastnar för den prosituerade Clara (Violante Placido) som i sin tur tycks längta efter det liv hon tror att Edward kan skapa för henne. Han dricker på kvällarna med den lokala prästen (Paolo Bonacelli) som utan att veta så mycket om Edward, försöker få honom att bikta sig och gå vidare.

Hela tiden finns det underliggande, något okända hotet från "svenskarna", men helt på det klara vad det egentligen innebär blir jag aldrig. Och det jag kan gissa mig till när eftertexterna rullar är inte heller särskilt spännande. Det är dock en hyfsat snygg film, mest kanske för att människorna och miljöerna är vackra, men det är också den största behållningen av filmen. Det känns hela tiden som att jag saknar information och som att regissören Anton Corbjin hade ett annat mål med filmen än vad som går fram. Betyget blir godkänt: 2/5.

Inga kommentarer: