torsdag, mars 13, 2008

Den som är satt i skuld är icke fri?

Har idag äntligen lyckats hitta en klok artikel vad gäller de senaste amningsrönen. Det är väl ändå märkligt att fäderna fortsätter att vara helt osynliga i debatten kring skötsel av spädbarn? Och precis som skribenten Ejemyr Rojas ifråggasatte jag direkt varför det alltid handlar om x antal glas vin i debatten kring mammors drickande. Dricker inte kvinnor öl och sprit?

Självklart finns det alltid en baksida av drickande, oavsett om man har små eller större barn, men det tänker jag inte gå in på här och nu. Vad jag tycker är känt för de som känner mig. Det som är anmärkningsvärt är att dessa moraliska förpliktelser enbart är gällande för mödrar, inte fäder. En onykter mamma är lika benägen att tappa sitt barn eller bete sig illa som en onykter pappa. Tro mig. Skuldbeläggandet av kvinnor/mammor måste upphöra. Skuldbeläggandet leder till så mycket. Jag tror tex aldrig att vi når ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen så länge mammor skuldbeläggs på olika sätt.

Men, artikeln till trots så blir jag (som alltid på liknande debattsidor) nedslagen och framtidspessimistisk när jag läser ett axplock av kommentarerna under artikeln. Jag önskar så mycket att både kvällspress och lokalpress kunde sluta med dessa "demokratiska" åsiktstavlor eftersom de mest verkar dra fram krypen som annars sitter under sina stenar och är hatiska. Jag tror (och hoppas verkligen) inte alls att dessa åsikter på något vis speglar vad folk faktiskt tycker. Vore det så kunde vi lika gärna ge upp.

Så sluta läs kommentarerna, jag har nästan lyckats med det.

Inga kommentarer: