söndag, mars 09, 2008

Kvinnodag eller inte? Denna årliga fråga

Egentligen så kan jag tycka att det är lite knasigt med en speciell kvinnodag. Det blir så tydligt att många anstränger sig just den här dagen. I tv intervjuas fler kvinnor tex. På tisdag är det glömt. Om inte förr. Och ingen ser ens skillnaden längre. Visst är det bra att det fokuseras på mäns våld mot kvinnor i lokalpressen och att statistik lyfts fram, men det behövs även andra dagar.

Det jag kan sakna i "vardagen" är just det internationella fokuset, solidaritetsarbetet med kvinnor i andra delar av världen. Det kanske jag hade önskat att man fokuserade extra på under den internationella kvinnodagen. För att osynliggörs mäns våld mot kvinnor i Sverige (jo, jag tycker också att fler ser och erkänner problemet, men än händer det för lite) så är det ännu sämre om vi tittar internationellt. Sällan hör man krigsrapportering eller om miljöförstöring ur kvinnors aspekter. Samtidigt som jag vet att det finns forskning som visar på att det är just kvinnor och barn som drabbas mest av dessa företeelser, och att män i större utsträckning är de som orsakar dem. Hur mycket rapporteras det tex nu från Afghanistan om kvinnornas situation? När det invaderades användes gärna kvinnornas frigörelse som orsak, men blev det verkligen så bra som man trott? Osv.

Så, jag är lite kluven till det här med kvinnodagen. Visst behövs den, men jag kan tycka att den inte borde göra det. Och så tycker jag att det är lite för enkelt att ta poäng i debatten just den dagen utan att faktiskt engagera sig nämnvärt övriga 364/365 dagarna på året.

Inga kommentarer: