tisdag, mars 25, 2008

Den själviska miljökämpen?

"Här offras de fattiga för miljön" står det på expressens sida just nu. Ok, precis som jag tidigare gissat kommer nästa trend bli att försöka slå hål på "miljömyter", hävda att rön om miljöförstöring enbart är populism osv. Denna "nyhet" går precis hand i hand med detta. Jag tror inte att någon som kämpar för bättre miljö vill göra det på bekostnad av en annan människas säkerhet, hälsa eller annat. Och måste det vara så? Är det antingen eller? Det är vad rubriken säger; ska vi ha bättre miljö så offras de fattiga för att du ska ha bättre samvete. Så måste det såklart inte vara. Men av någon anledning klarar inte den (ekonomiskt) styrande delen av mänskligheten att göra flera saker samtidigt. Man kan tydligen inte både skapa miljövänliga produkter och bry sig om de som skapar varan på samma gång. Ska det vara så svårt? Hur kommer det sig att vissa lyckas?

Nyckeln till lösningen är självklart också konsumtionen. Vi måste konsumera mindre och mer medvetet. Då suckar en hel hög och tycker att för mycket ansvar ligger på individen. Jo, men kanske det måste vara så? Jag är absolut för att mer ansvar läggs på företagare, producenter, makthavare etc. Men det får inte innebära att ansvaret tas ifrån individen. Vi måste sluta tänka att "någon annan" ska göra allt, och börja se oss själva som en del i systemet.

Istället hör jag allt oftare de som suckar och tycker att miljövurmandet "gått för långt". Mmm, det är hemskt att man inte ska kunna få ha sin stadsjeep och sitt köttkonsumerande ifred.

Men, min spaning idag är att rubriker som den på expressen idag kommer att bli allt vanligare. Det är ju bra, då kan vi med gott samvete sluta bry oss eftersom miljöidkare är dåliga människor som offrar fattiga människor i sin naiva strävan efter en bättre miljö.

Inga kommentarer: