lördag, mars 16, 2013

The Veronica Mars Movie Project

Alltså sånt här gör mig glad! För några år sedan kom något snille på ett nytt sätt att finansiera film där man inte lyckades locka de vanliga pengarna. Helt enkelt att skapa en hemsida för delvis eller helt ofinansierade filmprojekt och sedan låta 'vanligt folk' investera pengar i projekt de tror på. Inte sällan för en liten speciell gåva tillbaka. I vissa fall procent på ev intäkter, i andra fall specialutgåvor av filmen etc. Jag vill minnas, rätta mig om jag har fel, att Iron Sky (2012) åtminstone delvis finansierades på detta vis.

Häromdagen släppte man loss The Veronica Mars Movie Project på Kickstarter. Jag ska erkänna att jag aldrig följde Veronica Mars på TV när det begav sig (jag tror att jag var något äldre än målgruppen faktiskt) men jag har sett det och jag är definitivt ett fan av Kristen Bell, som verkar vara en riktigt kool kaka. Att göra en film har tydligen varit en projekt som det talats om sedan serien abrupt lades ner, men inga finansiärer har funnits. 'Bara' en väldig massa ivriga fans.
Tills nu. En kul film med bl.a. Kristen Bell lades upp, tillsammans med ett antal olika 'priser' för de som vill stödja projektet (bl.a kan du få en lokal biosalong för dig själv och 50 vänner att se filmen med, en roll i filmen, få namnge en roll osv osv). Målet var att få in 2 miljoner dollar på en månad. Det målet nåddes enligt uppgift på 11 timmar. När jag skriver det här har 3,5 miljoner dollar redan passerats.



Riktigt häftigt, i mitt tycke! Sen om filmen blir bra osv kan man ju aldrig veta, men jag gillar sättet att tänka på när det kommer till att få fram film som stora finansiärer kanske aldrig riktigt vågar ge sig på. I det här fallet har man såklart hjälp av att tv-serien är kultförklarad och har en väldigt stor skara fans, men även andra projekt har möjlighet att slå sig fram om de kan marknadsföra sig på ett bra sätt. 

Kanske finns det fler områden som skulle prova på den här metoden?

Inga kommentarer: