onsdag, juni 13, 2012

En gång Bella, alltid Bella?

Än har jag inte sett Snow White and the Huntsman (2012), men nästan varje krönikor eller recensioner jag läst har på ett eller annat sätt kommenterat att Kristen Stewart, som spelar Snow White, inte är en trolig skönhetskonkurrent till Charlize Theron. Det kanske är sant, på ett sätt, men jag har ett par invändningar. För det första tycker jag nog att en sådan kommentar vittnar om en, i mitt tycke, något för snäv definition av vad skönhet är. Handlar verkligen Snövit-sagan bara om yttre skönhet? För det andra så handlar det väl om en framtida konkurrent, dvs att Snövit har potential att växa upp och kunna konkurrera ut Drottningen/Ravenna, i någon form av skönhetskategori?

Och om man valt annorlunda, vem skulle man valt? Vilken ung kvinna kan egentligen mäta sig (om vi nu snackar yttre skönhet) med en kvinna med sådan pondus och självsäkerhet som Charlize Theron?

Sen tycker jag nog i allmänhet att det trashsnackas lite för mycket om Stewart med hänvisning till hennes roll som Bella i Twilight (2008). Är det någon från Twilight-filmerna som gjort ett intryck på mig så är det just Stewart. Både i filmer hon gjort före och efter. Bella är, enligt mig, ganska tråkigt skriven när det kommer till filmmanuset (i boken är hon annorlunda, inte nödvändigtvis mer sympatisk, men mer livfull) och ger inte direkt möjligheter att visa upp något större skådespeleri. Ta istället och se t.ex The Cake Eaters (2007), Welcome to the Rileys (2010) eller The Runaways (2010) som exempel på filmer där jag tycker Stewart är riktigt bra. Huruvida hon gör Snow White rättvisa eller ej, vet jag alltså inte än. Men förhoppningsvis får jag tid att se filmen snart.

Inga kommentarer: