måndag, oktober 05, 2009

Västerbottens kvinnor halkar efter allt mer

På tal om ny mobil så lär jag väl inte heller i fortsättningen kunna förvänta mig löneökningar som ger lite mer att leva på och utrymme för sporadisk "lyx" (aka att det finns pengar kvar när räkningarna och maten är betalda). Läser föga förvånad att löneglappet mellan könen i Västerbottens län bara ökar. No shit?

På sista ekonomikris-mötet på jobbet berättade min chef att vår kommunala verksamhet inte längre får kompensationer för löneökningar utan att dessa alltså måste tas från verksamhetspengarna (som i sin tur har minskat sedan årskiftet). Då är det inte så konstigt att löneökningarna är nästintill obefintliga; vem vill ta pengar från en redan krisdrabbad verksamhet för svårt dementa för att ge till personalen? Och att kicka folk för att andra ska få mer i lön är väl knappast heller ett beslut som någon vill ta.

De kommunalt anställda skulle helt klart vara betjänta av ett bättre fackförbund med lite ruter i som inte sitter i knäet på kommunledningen.

2 kommentarer:

Korpen sa...

jag har alltid tyckt att man borde slänga ihop gruv12an och vårdförbundet... Eller metall. Kommunal och liknande ger jag inte mycket för.. (var det inte kommunal som lyckades förhandla bort demonstrationsrätten för förskolepersonal för ett antal år sedan eller är det jag som fabulerar?)

poängen är i alla fall att kvinnodominerade fackförbund inte tas på allvar (och när de försöker så blir de överkörda) och detta ger ett minskat förtroende samt viss illvilja mot sagda fackliga representanter

Sara sa...

Ett annat bekymmer med just kommunal är, som jag menade men inte skrev ut, att de har ett i mitt tycke lite för nära förhållande till sossarna som är de som också styr i väldigt många kommuner. Det är ett ganska stort antal kommunaltoppar eller -politiker som kommer från facket och då framför allt från kommunal. Det är då min uppfattning i vart fall. Och då är det kanske inte så konstigt att förhandlingarna inte blir vad de borde?