måndag, oktober 19, 2009

Det omoderna tv-tittandet

SvD publicerar idag ett antal artiklar om det "nya" tv-tittandet. Man konstaterar bl.a samma sak som jag själv gjorde för några dagar sedan; att flera av de internationella stor-serierna som visas nu inte längre har den långa fördröjning innan de kommer till Sverige som tidigare. Det är fortfarande alldeles för lång väntetid på de flesta, men det är absolut föredömligt att visa serier bara en vecka efter att de visats i USA.

Frågan är kanske om det är lika viktigt att visa dem i en tv-tablåbunden tv-kanal som att alls visa dem. Svt är helt klart rätt ute som både visar True Blood på vanliga tv:n men som även sett till att få rättigheterna till att visa dem på Play. Det tror jag är framtiden.

Själv har jag inte möjlighet att följa saker efter hur de är placerade i en tv-tablå. Jag kan helt enkelt inte följa en viss serie en viss tid en specifik kväll i veckan. Mitt liv ser inte ut så. Och det har nog nästan alltid varit så (sedan vuxen ålder i vart fall), med den skillnaden att jag förut bandade en massa program på video, något som sedan länge är helt ute ur bilden. Man skulle kunna tänka sig att den inspelningsbara dvd-spelaren då skulle kunna ta över, men av någon anledning har den väl inte riktigt gjort det? Helt enkelt för att jag tror att människor inte längre är intresserade av att vara uppbundna på det sättet med en tv-tablå som nån förutbestämt.

Nej, jag hoppas på webb-tv som framtiden. Och då kanske inte bara med tillgång till de "svenska" kanalerna utan även utländska. Idag går det tex inte att streama tv-inslag på så många amerikanska sidor om man inte har en amerikansk ip-adress. Den som kan lite om datorer kliver snart över ett sådant hinder så jag hoppas att det helt tas bort inom en snar framtid. Alternativet är att svensk tv köper in ett bredare utbud av serier men även andra internationella tv-program (inte bara från USA) och lägger på sina webb-kanaler.

Inga kommentarer: