torsdag, oktober 29, 2009

Ang buller

Lokalt har det de senaste dagarna brusat lite kring kommunalrådet Lennart Holmlund. På en ombudsträff i Lycksele där bl.a Holmlund var med höll Jytte Guteland (SSU) ett föredrag som, vad jag förstår, syftade till att lyfta och lobba för ungdomsfrågorna inför den rikskongress som just nu äger rum. Under hennes anförande ska Holmlund enligt Svt (som var där och filmade och även visade ett inslag om detta på riksnyheterna) har visat sig tämligen ointresserad och istället knappat på mobilen, avbrutit, klickat igång sin valjingel på datorn, pratat med bordsgrannar och allt vad det var. Själv förnekar Holmlund allt och menar att han visst visat intresse för Gutelands anförande. Något som nu Svt-reportern bestrider i en intervju i VK.

Jag var ju inte där så jag kan inte veta hela sanningen, men visst ser det ganska graverande ut för Holmlund på tv-bilderna. Och faktum är att det inte förvånar mig nåt särskilt om det skulle vara sant. Holmlund är van att ta plats, han bullrar och låter ständigt. Hans blogg innehåller återkommande buller om att andra har fel, försvar går oftast ut på att andra medvetet förtalar honom etc. Argumentationen haltar, så att säga.

Grejen är att jag faktiskt inte alls tror att Holmlund gör något av detta medvetet. Jag tror inte att han hade för avsikt att avbryta Guteland eller att verka nedvärderande mot hennes anförande. Jag tror helt enkelt inte att han ser det själv. Det är inget försvar, men för mig är det något av en förklaring och kanske speglar det ett problem man borde ta tag i.

För nåt år sedan brusade det också kring Holmlund då han publicerat en sexistisk historia* på sin S-blogg, vilket han fick kritik för från flera håll, bland annat från mitt och Fi:s. Återkommande i hans bemötande av kritiken framgick det med tydlighet att han inte alls vet vad som är sexism; han hävdade hela tiden att vi som reagerade gjorde det för att historien innehöll sex, eller synonyma ord för sex, något han inte alls tyckte var sexistiskt. Och nej, det har han ju rätt i, men den beskrev också kvinnor som handelsvara men att det var det som var det sexistiska, det förstod han aldrig. Och även då gick han till synes opåverkad vidare. Det var ju vi andra som hade fel.

Precis som jag sa då, säger jag nu; skicka Umeås kommunledning på jämställdhetskurs. Lär Holmlund och gänget vad härskartekniker är och innebär, så kanske han slipper såna här pinsamma påstötningar i framtiden. Och kanske kan man få lite mer stöd bland de Umebor som inte uppskattar buller som politisk praktik.

*Jag gissar att det var denna incident som stod omskriven på wikipedia

3 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Är inte den där Holmlund en vuxen människa? Jag tycker det är dags att ställa krav på vuxna män(niskor) att det skall bete sig som folk. Där ingår inte ett sådant beteende som Holmlund uppvisar med jämna mellanrum.

Till och med jag, som har mycket litet med Umeå att göra, vet ju hur karln går på. Och har tillåtits göra.

Hur var det med den där historien om hur han och hans manliga kollegor inom (S) behandlade sin kvinnliga kollega inom partiet för ett par år sedan. OJ vad synd det var då om de stackars männen som anklagades för att manövrera åt sig makten i kommun och landsting.

Det är klart dom vet vad dom gör!

Sara sa...

Ja, du har många poänger såklart. Och kanske tom helt rätt.

Kanske jag bara försöker hitta en anledning till varför läget får kvarstå som det gör år efter år och varför så många gillar Holmlund "för att han säger vad han tycker".

Oavsett behöver man se över läget helt klart. Någon god reklam för Umeå är det sannerligen inte.

Bloggerskan sa...

Förmodligen är det så att karln är både rak och uppfattas som ärlig OCH ett sexistiskt svin. Det är ju sällan folk är enbart dumma. Men jag förstår att ni börjar tröttna.