lördag, november 24, 2012

Rec: Argo (2012)

Betyg: Svag 4/5

Det är slutet av 1979 och Teheran kokar. USA har just gett en fristad åt den nu svårt cancersjuka Shahen som avsatts under den iranska revolutionen. Shahen som USA och Storbritannien tidigare hjälpt till makten genom att utföra en statskupp som störtade den demokratiskt valda premiärministern. Nyheten om Shahens amerikanska uppehållstillstånd skapade stora protester utanför den amerikanska ambassaden i Teheran och snart hade mobben lyckats ta sig in och ta personalen, drygt 50 personer, som gisslan. Just innan anade sex ur staben vad som var på väg att hända och hann precis ta till flykten innan ambassaden invaderades. Med fara för sina liv lyckades de få husrum i största hemlighet hemma hos den kanadensiske ambassadören Ken Taylor.

Argo (2012) är baserad på denna händelse (och verkar inte göra särskilt många eller stora avstick från den riktiga historien) och visar hur CIA genom agenten Tony Mendez (spelad av Ben Affleck) försökte sig på ett räddningsuppdrag av de sex. Mendez far till Iran för att iscensätta en täckmantel så att gruppen ska kunna ta sig förbi den mycket hårt kontrollerade flygplatsen och ta sig ut ur landet. Med sig har han en plan som går ut på att låtsas att de är ett kanadensiskt filmteam på plats i Iran för att söka efter inspelningsplatser till den kommande sci-fi-filmen Argo. 

Den känsliga delen i en sån här film, att hålla balansen mellan den amerikanska hjältekänslan och att faktiskt redovisa USA:s egen roll i händelserna som ledde upp till hela historien, tacklar Affleck riktigt bra. Han hymlar inte med USA:s inblandning utan inleder filmen med att redovisa den. Sen blir det kanske lite mer polariserat ju längre filmen går. Iranierna målas upp som obarmhärtiga, skrikande arga kvinnor och män beväpnade med k-pistar, och då kan jag tänka mig att många redan glömt vad som föregick just det beteendet. Men på det stora hela tycker jag att det är en ärlig film.

Att bygga upp en sån här historia utan att det blir för pratigt och tråkigt är inte helt enkelt. Men jag måste säga att Ben Affleck, som även står för regin, har lyckats riktigt bra. Precis som mitt intresse börjar svalna börjar den riktigt spännande handlingen ta vid och efter det får han min fulla uppmärksamhet hela vägen in till mål. Och det blir faktiskt riktigt riktigt spännande. Inte minst för att jag faktiskt inte hade koll på den verkliga händelsen och därmed ingen aning om hur det slutade.

Utöver det är den ganska snygg, väldigt tidsenlig (lite övertydlig på den punkten ibland, kan jag tycka) och över lag välspelad (även Bryan Cranston, Victor Garber, Clea DuVall, Scoot McNairy m.fl. återfinns i rollistan). Jag gillar framför allt Afflecks drag att parallellt med Iran-historien göra en lite tokrolig sidohistoria utspelad hemma i Hollywood där en åldrad producent (Alan Arkin) och film-maskör (John Goodman) får uppgiften att upprätthålla Argo-historien som täckmantel. Det lättar upp och varierar filmen på ett bra sätt, utan att det blir alltför lättsamt eller fånigt. Jag tycker kanske inte att det här är Oscar-bra, vilket det surras en hel del om ute på nätet, men det är helt klart bra och mer än sevärt. Betyget var inte solklart, men det blir 4/5.

Recensioner: SvD (4/6), Onyans (4,5/5), MZ (4/5), Exp (4/5)

Inga kommentarer: