tisdag, april 15, 2008

När upplösningen kom tog hoppet slut

Media antog rätt den här gången, med gärningsmannen i Dalarna. (Jag vill ändå hävda att vissa mediers journalistik är på gränsen till vad som borde vara rimligt, så länge en människa inte är mer än svagt misstänkt. Men, det är en oviktig diskussion just idag.)

I alla fall så tycks det här fallet med den lilla tjejen ta många människor hårt, och det inklusive mig. Visst känns det som så onödigt?

Jag har läst kommentarer på flera ställen som gör gällande att mamman släppt flickan för lättvindigt. Men man kan inte skydda sig mot sånt här, det är min bestämda åsikt. Mindre än en procent av sådana här brott görs av en för offret helt okänd gärningsman. Så hur ska vi skydda oss? Vi kan inte låsa in våra barn. Jag vill minnas att jag var ännu yngre än Engla när jag for på grusvägarna kring mitt hem på min cykel. Jag var ensam hemma efter skolan stundvis redan i tidig ålder och spatserade runt markerna och i skogen intill det hus där jag bodde i den åldern. Och så ska det väl vara? Om något tycker jag flickans mamma haft väldigt bra koll på henne hela cykelvägen. Hon visste på en gång när det var något fel. Ja, tragiskt som tusan iaf. Men skönt att det löste sig. Jag tror att polisen har fotografen som köpte och provade sin kamera precis vid rätt tillfälle att tacka för en hel del. Jag är inte övertygad om att de hade tagit mannen annars. Han hade ju undgått tidigare, trots tips och annat. Det hade mycket väl kunnat bli ett nytt "Helén-mord" som legat många år innan upplösning.

Inga kommentarer: