onsdag, april 09, 2008

Skvallermedia och skapade nyheter

Mycket krim-ärenden igång i media just nu. För tillfället överskuggas Arboga- och de andra morden av ett barns försvinnande. Åter har jag känslan av att media agerar för mycket; man söker reda på en farmor i Spanien, man publicerar bilder och ingående information om ev misstänkta långt innan något känns det minsta säkert. Enligt expressen skulle bevisen vara att någon kört en bil på samma plats som flickan cyklade med någon minuts mellanrum. Om det räckte som bevisföring i rättsfall skulle vi alla vara illa ute.

Men det är svårt att inte ryckas med när man läser det. Jag läser om "fakta" och bevis och tänker att jaha, så är det nog, tills jag igen slås av att hur vet jag att ens lite av detta är sant? Hur mycket fabulerar inte media i sin önskan att hooka folk i samma utsträckning som Let's dance på fredagarna?
De driver på pass att de glömmer bort att det finns lidande människor bakom rubrikerna. Både i omgivningen kring offren och kring de misstänkta. När de sedan gör övertramp blir det en liten notis med en ursäkt. "Förlåt att du fick veta av kvällspressen att barnen i din familj hade avlidit och inte som du borde; av räddningspersonal och polis." Det är lite läskigt, är det inte?

En pågående medial cirkus just nu är annars de återkommande postpubertala Schulman-bröderna och deras bekantskap med tv-chefer. Kunde de fått bättre reklam för sin nylanserade "humor"-sida än så? Och tv4 ska se ut som förlorare, men en gissning är att deras kör-program kommer att locka fler tittare nästa helg än den som var. Öppna brev och uttalanden hit och dit, som om det vore av nyhetsvärde. Bah, helt enkelt.

Inga kommentarer: