lördag, januari 12, 2008

Vad kvinnor vill ha?

Läser ifatt nyheter som vanligt och snubblar över en rubrik som jag direkt dras till "Ny sajt bara för kvinnor". Okej, vad kan då det vara? "Sajten ska ha ett redaktionellt innehåll där man bland annat kan få matrecept av journalisten Linda Skugge, läsa sitt horoskop och få tips om hur man kan komma i form." Ja, men det låter ju som en sajt som varje kvinna behöver och vill ha... Mat, horoskop och viktnoja är det kvinnor surfar runt i. Det speglar verkligen min vardag. Jo, jag är ironisk.

Jag förstår verkligen inte detta skapande av kvinno- och mansroller som jag och så många andra ska tvingas in i på ett eller annat sätt. Samma tankar uppstår hos mig varje gång jag vill köpa en tidning i väntan på flyg, buss eller liknande, och då inte har ork att köpa Arena, Bang, Fokus eller nåt annat samhällsengagerande. Vad finns över då? En hel uppsjö med tidningar som sägs rikta sig till kvinnor men som alla tycks innehålla samma sak. Horoskop, mat, viktnoja, ett "gör om mig"-reportage en dos "såhär tillfredsställer du mannen bäst" en dos kändis-reportage (typ det jag läser) och resten modereklam. Hur trist som helst. Jag köper fortfarande då och då nån sån där tidning (oftast faktiskt för att man får något halvkul med, som en dvd eller bok), och det intressanta läser jag på en kvart.

Kan ingen skapa en icke könstämplad tidning med lättsamt, men intressant innehåll med stor blandning på ämnen och artiklar? Utan att det blir en skvallertidning, eller att det blir billigt och med dålig journalistik. Finns den tidningen redan eller har jag kanske för stora krav?

2 kommentarer:

Anonym sa...

pause riktar ju sig mot både kvinnor och män

Sara sa...

Okej, den har jag aldrig hört talas om. Får kolla upp kanske. Tack!