måndag, januari 07, 2008

Nyhetsläget ser lite skralt ut

Nyheterna från helgen tycks vara av blandad natur. En av de största tycks ha varit att Britney Spears först hemmifrån av ambulans till psykakuten. Inte oväntat kanske, och jag måste säga att utan att ha full koll på vare sig henne eller alla påstådda turer kring henne så tycker jag nog ganska synd om henne. Idag kan man läsa rubriker om att hon vägrat vara med i Dr Phil, vilket hennes föräldrar tydligen önskat. Jamen, tro jag det, har hon inte tvingats offentliggöra tillräckligt mycket privata saker utan att behöva gå i terapi offentligt också? Hennes föräldrar verkar verkligen se sina barn som kassakor. Det, om något, är tragiskt.

I övrigt leder Obama och Clinton typ varannan gång i den kamp som lär pågå till åtminstone mars innan en kandidat är utvald. Övriga kandidater (eller är det bara Huckabee som finns med?) sägs det inte mycket om, trots att det på intet sätt verkar avgjort. Jag måste erkänna att jag läser artiklar om denna kamp mycket sporadiskt.

En ovanligt opåläst debattör försöker slå sig in på den antifeministiska arenan, och han lyckas säkert. Pär Ström fick tidigare svar på tal i lokaltidningen här, nu har det utmålats ett "feministkrig" mellan samme man och Gudrun, en debatt som fler har gett sig in i, med en del intressanta artiklar och kolumner till följd.

En nästan mer intressant (?) debatt pågår också kring frågan om fildelning. Flera skivbolag slopar nu sina kopieringsskydd, vilket faktiskt gynnar alla konsumenter eftersom skyddet bara ställde till problem för de som köpt skivor/dvd:er på lagligt vis. Regeringen diskuterar frågan, det verkar gå fram och tillbaka i olika utredningar om huruvida internetleverantörerna ska utöka sin kontroll och övervakning av sina kunder genom att ansvaret läggs på dem osv. Horace Engdahl har gett sig in i debatten och på tv går just nu en lite fånig, lite kul reklam mot fildelning. Frågan tycks ta nu fart så snart det blir tyst, det ska bli intressant att se om det någonsin blir ett slut på det hela. Att tekniskt försöka lösa det genom hinder och övervakning tror jag är dödfött; tekniken går för fort, kunskapen hos "den lilla människan" är för stor och inte minst; opinionen är faktiskt emot det.

Inga kommentarer: