söndag, april 28, 2013

Hannibal & Bates Motel - ett första intryck

Jag och M började igår att se två av de nytillkomna tv-serierna på min lista. Först ut blev det 3 avsnitt av Hannibal (2013) och de var absolut helt okej. Än så länge kan jag väl i och för sig inte påstå att det skiljer sig sådär väldigt mycket från övriga kriminalserier med lite udda förgrundsgestalter i. Och då talar jag alltså inte om Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) utan FBI:s specialagent Will Grahan (Hugh Dancy) som egentligen (åtminstone nu i början) är personen som serien följer mest. Han är lite en blandning av de mensa-smarta agenterna vi sett och de lite 'övernaturligt fungerande' som vi också sett förut.
Ju längre avsnitten gick desto mer fick vi dock se av Dr Lecter och det ser ut att kunna bli en rätt schysst intrig och spännande historia det där, om jag har rätt i mina aningar om vart historien är på väg. Lite Dexter-känsla över det, men som sagt kan det absolut bli bra.


Den andra serien vi gav oss på var Bates Motel (2013), och precis som med Hannibal hann/orkade vi med de tre första avsnitten. Och den gav väl mersmak. Men jag tror båda blev aningens besvikna när första iPhonesignalen började ljuda och vi insåg att man förflyttat handlingen till nutid. Det hade varit betydligt charmigare om de följt historiens ursprungliga tidstillhörighet, tror jag.
Vera Farmiga, som jag sedan tidigare har ett gott öga till, har såhär långt gjort en med beröm godkänd insats som Norma Bates. Men att självaste Norman Bates, den sedermera minst sagt galna sonen, spelas av Charlie and the Chocolat Factory-Charlie, Freddie Highmore, hade jag först lite svårt att se förbi. Han känns inte alls Norman Bates, men det är ju en del av hela poängen; att vi ska se hur han faktiskt blev den Norman Bates vi känner honom som.


Men ja, en helt okej uppbyggd historia som gav mersmak och som jag kan rekommendera, precis som med Hannibal alltså.

Inga kommentarer: