torsdag, januari 10, 2013

Det här med översättningar...

På vägen hem från jobbet idag läste jag en twitter-länkad artikel om den underbara tv-serien Arrested Development (2003). Anledningen var ursprungligen att den, som jag tidigare hojtat om, åter är aktuell då nya avsnitt spelats in som kommer ha premiär på Netflix i april.

Men. Det jag fastnade på var att man nämnde den svenska översättningen av seriens titel som en möjlig anledning till att så många tycks ha missat den när den visades på svensk tv. Ja, tro jag det. I Sverige hette serien alltså "Firma Ruffel & Båg". Vilket i mina öron låter mer som en "trilla-roligt-serie" av och med Robert Gustavsson i minst fyra olika roller.

Seriöst? Vad är det med de som väljer svenska titlar på film och tv? I helgen såg jag en jättecharmig och lite udda film med originaltiteln The Giant Mechanical Man (2012). Den svenska översättningen; "Kärlek i Detroit". Som värsta dussinfilmen.

Andra käcka översättningar:
  • Grosse Pointe Blank (1997) blev "Även en lönnmördare behöver en träff ibland"
  • The Princess Bride (1987) blev "Bleka dödens minut"
  • Them! (1954) blev "Spindlarna" (en film som f.ö handlar om myror (!!), lite småcharmigt dålig faktiskt)
  • Equilibrium (2002) blev "Cubic"
  • Barney's Version (2010) blev "Barneys många liv - en inte helt sann historia"
  • The Lovely Bones (2009) blev "Flickan från ovan"
  • Swingers (1996) blev "Du, var är brudarna?"


Listan kan förstås göras evighetslång. Sen inte att förglömma filmerna som inte alls är nån form av serie egentligen men som Sverige tyckte skulle vara det; alla "Det våras för..." och "Tjejen som...". Filmer var gemensamma nämnare egentligen bara är en person, Mel Brooks respektive Goldie Hawn.

När det kommer till tv-serier vill jag minnas att Scrubs från början hade den svenska titeln "Första hjälpen" och Just Shoot Me hette också nåt knasigt (kan dock inte komma på vad nu). Och när Curb Your Enthusiasm kom översattes den till "Simma lugnt, Larry!"

Kan vi sluta med sånt nu? De flesta kan väl engelska så pass bra i det här landet att det inte skulle bli några större bekymmer?

Inga kommentarer: