torsdag, september 20, 2007

Deltidsarbete -något man väljer?

"Eller så är det så att även kvinnor och unga är tänkande varelser, som kommer dissa deltidsanställningarna om de inte klarar sig på dem, eller se till att jobba sig till restrerande deltid, i stället för att nöja sig med deltidstjänsten, eftersom det ändå löser sig när man kan stämpla." Från Frihet, fildelning och feminism

Hm..ja jag vet inte om det faktiskt är så att kvinnor, tänkande varelser till trots, alltid har det valet som Johanna (Fp) tycks tro. Jag kan bara gå till min egen arbetsplats där deltider är hysteriskt vanliga. Det är inte så att du kan säga nej tack till en sådan tjänst och tro att det finns en sjö av andra liknande (fast heltid) som du är komptent för. Dessa kvinnor har arbetat inom socialtjänsten hela sitt arbetsföra liv, har ofta inte någon utbildning att hurra för och helt enkelt inte riktigt den valmöjlighet som vissa människor tycks tro.

Tidigare fanns det i Umeå kommun en möjlighet att få fylla upp sin deltid till en heltid med arbete någon annanstans i organisationen om man sa sig inte vara nöjd med arbetstiden. Detta fungerade sådär. Att ha ett väldigt oregelbundet schema på ett boende som sedan ska pusslas ihop med annat arbete (och familj) är inte helt enkelt. Eller som jag fick veta när jag (jo, jag jobbar också deltid) skulle skriva kontrakt att antingen så var jag nöjd med min arbetstid (det var ett papper som skulle skrivas på) eller så var det svårt att erbjuda mig tjänsten eftersom den är svår att kombinera med annat arbete inom verksamheten. Typ.
Men i och med att pappret skrevs på så blev man inte berättigad att stämpla upp resten heller, så det var ju smart tänkt. Ungefär som det blir nu då.

Det där systemet är dock vad jag vet skrotat nu eftersom det blev för svårt i en organisation där deltider mer är norm än undantag. Det gick inte att få till helt enkelt.

Jag klarar mig, knappt, på min deltid. Men det är mycket pga att jag jobbar ständig natt och får ob-tillägg. Att jobba deltid dag är att inte få det att gå ihop utan en man (oftast) hemma som tjänar mer och som man tvingas bli ekonomiskt beroende av. Faktiskt så är det. Speciellt om man har barn att försörja. Att bli ensamstående och jobba deltid dag inom vården är att behöva hjälp från socialen, alternativt ta på sig en massa extraarbete kvällar och helger (då det finns möjlighet till ledsagningsarbete tex) och därmed automatiskt bli beroende av nära och kära som barnvakter på helgerna.

Oavsett så tror jag aldrig att någon av mina arbetskamrater tänkt att det "ändå löser sig när man kan stämpla" som en lösning på problemet. Jag har så svårt för bilden av den arbetande låglönemänniskan som i grunden lat som inte vill jobba utan helst av allt vill gå hemma och stämpla.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Fast om det är så att du är ensamstående och har barn, så gäller ju inte de nya deltidsreglerna. Dessutom så har många arbetsgivare satt de gamla reglerna i system och kan ha deltidstjänster, eftersom att det finns folk som tar dem. Det som det nya systemet innebär är ju faktiskt att du kan få bättre hjälp till heltidsjobb än det var innan (iom att du blir berättigad nystartsjobb), och om det är heltid man vill ha, så är det ju inte mindre deltid om du stämplar upp den med a-kassa.

Det nya systemet är definitivt inte optimalt, men så mycket sämre än det gamla, är jag mycket tveksam till.

För övrigt är jag inte längre med i folkpartiet.

Sara sa...

Jag säger inte heller att något av systemen var bra eller att det blir mindre deltid om man stämplar.
Det jag reagerade på var just ditt argument att det bara är att välja något annat. Som att man väljer deltid för att man inte ids jobba heltid.

Sen har jag för mig att nystartsjobben har fått kritik just för att kvinnor inte blivit särskilt gynnade av denna satsning. Men jag kan ha fel.

Sara sa...

Jo, visste inte att du gått ur partiet. Ber om ursäkt för missen.

Unknown sa...

Wow Sara! Det här var det bästa du skrivit, och det bästa jag läst i frågan på länge! Heltidsprojektet som du talade om var ju jätteviktigt och bra, men just därför las det väl ner. Det var ju definitivt inte någon enkel sak att "jobba sig till resterande" deltid, utan just som du säger så var det svårt att få till en vettig arbetstid med flera olika arbetsplatser. Jag kan tänka mig att det blev än mer omöjligt med de nya arbetstidsreglerna.
Jag undrar också hur många det är som jobbat ett tag i vården som "stämplar upp" till heltid då de har ett fast deltidsjobb. Jag tror inte jag har träffat på nån, trots att jag jobbat länge. Det skulle vara nån ung gästspelande figur i så fall.
Nej, hela systemet bygger på att man frivilligt jobbar deltid, och inte vilken deltid som helst, utan korta turer, inte färre turer.Detta gäller förstås dagtid. Och detta med önskeschema orkar jag inte ens börja tänka på. Vilken otrolig rappakalja att kalla det för önske-schema. Önske-stjärna. Jag har ju det på mitt nya jobb, och jag har funderat på ett nytt namn på det. Jämknings-schema? Verksamhetsbehovs-schema?