lördag, september 08, 2007

Svaret kanske är kameraövervakning på jobbet?

Det här är en kritik som jag tycker är lite intressant. Varför är det just Facebook som det är problem med? Eller är det bara ett lämpligt offer just nu när alla tidningar söker med ljus och lykta efter scoop kring Facebook som the new evil?
Jepp, jag erkänner; jag har suttit korta sysslolösa stunder framför datorn och Facebook. Jag har också sett att andra på jobbet varit där, via cookies. Men frågan som jag ställer mig igen är; är det värre än att sitta på expressen, aftonbladet, blocket, hotmail, platsbanken (!), blandade hundklädeswebbutiker, ellos, gothsidor, anime-sidor etc etc som jag vet att folk på mitt jobb gör när de behöver en paus och datorn råkar vara ledig? Grejen är, att om man börjar blockera sidor som Facebook, då borde man väl även blockera andra sidor för att vara konsekvent? Eller kanske gå från andra hållet; bara tillåta sidor som har direkt anknytning till jobbet.

Nu är det självklart inte så att jag tycker att det är direkt bra att folk sitter och "nöjessurfar" på jobbet. Men frågan är om det är så farligt heller. Jag tror knappast att det handlar om timmar. Och jag tror inte heller att det måste vara så att det tar tid från saker man skulle gjort annars som är mer jobbanknutna. Pauser i jobbet tar vi alla (och har rätt till), men vi gör olika saker med dem. Är det mer legitimt att röka? Eller läsa morgontidningen som nästan alla arbetsplatser har? Ska vi också sluta gå på toaletten, eller kanske sätta in en stämpelklocka där?

Det intressanta är också åter igen varför just Facebook är mer evil än annat? Jag skulle vilja säga att det kanske är typ same same...

För min del kan jag säga att jag inte har dåligt samvete alls. Jag jobbar 10 timmar och 13 minuter varje arbetspass och har inga raster alls eftersom det skulle innebära att avdelningen blir obemannad vilket är olagligt. Alltså är det i systemet att jag tar pauser, äter etc när det är möjligt, men alltid är i tjänst. Även om det inte var så hade jag nog inte haft mer dåligt samvete än om jag läst nyheter på DN, kollat mejl, stått på balkongen och fått luft eller läst en bok.

Är inte diskussionen lite löjlig ändå? Eller tänker jag fel?

Inga kommentarer: