fredag, september 14, 2007

Bilkunskap

Det blåser storm ute! Verkligen så att det känns lite läskigt att vara ute. Det brakar till då och då, och jag undrar om vi har någon antenn kvar alls på taket nu... Har varit ute och försökt plocka in saker som ev kan få för sig att blåsa iväg.

Vi upptäckte häromdagen när Mattias skulle ta hem sin bil från stan att han hade fått punktering på ena bakdäcket, så det har jag varit inne och fixat idag. Bytt till reservdäcket så att han ändå kan hämta hem släpet efter jobbet idag och lämnat in det på däckverkstan. Fick hjälp av en väldigt serviceinriktad kvinna där som tog hand om det och visade ev bekymmer. Vi har ev kört med däcket en bit utan att se att det var punktering. Men 40 minuter efter att jag lämnat det så kom ett sms om att det var klart så det gick bra trots allt. 95 spänn för att laga punktering, måste erkänna att jag trodde det var dyrare.

Jag har haft körkort i drygt två år men ändå hunnit vara med om och lära mig en del saker. Jag har blivit påkörd, hamnat i diket, fått punktering, bytt bromsar, fått is kastad på rutan så att torkarna flög iväg, tankat bensin i dieselbil... med mera. Börjar känna mig som en fullfjädrad bilägare. Om man bortser från miljöaspekten (hade gärna haft miljöbil, men det tycks vara förunnat människor med mycket pengar) så är det en ganska stor självständighetskänsla i att ha och klara av att ha bil själv. Visst, allt kan jag ju inte göra, men det grundläggande. Jag växer nog lite av det. Fånigt kanske.

Jag tycker fortfarande att man borde införa bilkunskap i skolan. Det tror jag är en viktig jämställdhetsgrej. Annars fortsätter traditionerna att sönerna lär sig av pappa osv. Jag tror att många tjejer/kvinnor tror att det är svårt, men det behöver det ju inte vara. Och bilskolorna lär ju inte ut så mycket. Nej, alla som vill borde få lära sig byta däck, byta olja, hur en (bil)motorfungerar etc. Varför inte? Egentligen även grundläggande hemmafixargrejer. Det är lika viktigt som hemkunskap, tycker jag.

Inga kommentarer: