söndag, juni 10, 2007

Skrattstock

Det visade sig att Gusten minsann hade en överaskning till mig! Det arrangerades Skrattstock på Långholmen under lördagen! Det är nåt slags gratis utomhusarrangemang med stand up-maraton, 12 timmar i sträck med stand up. Hur kul grej som helst! Jättemycket folk, stekande sol (det var runt 30 grader) och god stämning. Fick bl.a se Henrik Schyffert, David Batra, Ann Westin, Tobias Persson och flera andra som var bra. Tyvärr missade vi precis Betnér tydligen, vi kom strax efter 16.

Han bloggar om det iaf såg jag. I två olika inlägg. Båda delvis kritiska, och jag är nog beredd att hålla med i båda fallen. Det ena var att det var på sina håll mycket gammalt material jag iaf hört förut. David Batra körde tex. nästan exakt samma uppträdande som han gjorde på Stockholm live tidigare i år. Det gjorde inte jättemycket, det var kul såklart. Men det troliga är väl att de som gick dit för att se honom redan hade sett det på tv tidigare... Och så var det en del sexistisk, trist humor som folk faktiskt inte tycker är kul. Jag vet inte om vi behöver de komikerna riktigt. Vi har många kvalitativa ändå.
Betnérs andra inlägg skriver jag också under på. Var var alla stand up-tjejer? Jag är säker på att de egentligen finns. Visst, jag tror det är svårt att vara tjej och slå igenom. Tjejer ska inte vara roliga. Ofta försöker de anamma någon slag "grabbig" aproach och skämta om att de är feta och dåliga kvinnor eller om sex på ett trist sätt. Lika trist som killar med "stora resp små snoppar"-skämt. Kanske är det så som Betnér tror, att tjejerna inte var tillfrågade. Det vore trist om det var sant.

Det var en kille som dock tog priset. Jag minns inte vad han hette, men under hela hans 10-minuterspass bara önskade jag att han skulle inse att ingen tyckte han var kul (mer än möjligen de allra fullaste längst fram) och bara kliva av. Hur kan man på allvar kalla sig stand up-komiker när ens skämt praktiskt taget var stulna ur en av de där "dassböckerna" (det finns en på jobbet...) med idel sexistiska skämt som man kan köpa? "Vet ni förresten varför kvinnor fejkar orgasm? Hö hö. De tror att vi bryr oss! Hö hö." Allvarligt? Är det stand up? Det var lite synd om han som gick på efteråt. Han hade uppförsbacke kan jag säga...

Nu låter det kanske inte så kul och trevligt som det faktiskt var, och det är inte min mening. Jag stormtrivdes nästan hela tiden. Jag hade lätt kunnat sitta alla de tolv timmarna tror jag. Schyffert var brilljant. Så säker, går mycket på rutin och verkar mer eller mindre iaf improvisera. Tobias Persson är kanske den bästa av de mindre kända. Och Özz var perfekt som konferensier.

Ja, en bra dag helt enkelt. Tack Gusten! Kul att umgås med grabsen/nerdarna lite. Kul att återse Fisksätra (även om blodet på hissväggen var borta). Och kul att få positiv input av Sthlm.

Inga kommentarer: