söndag, december 30, 2012

Att se mellan fingrarna (amatörish Downton Abbey-rant)

Jag gissar att de flesta Downton-fans nu sett julavsnittet så att det är fritt fram att tjata lite om det också? Om inte så utropas härmed en viss spoileralert!

Redan när Lady Sybil (Jessica Brown-Findlay) dog tidigare i säsongen så började jag känna att serien kanske egentligen inte är sådär väldigt bra som man tror att man tycker. Eller, det tycker jag förstås att den är, men som kloka Anna-vännen skrev idag på fb på en liknande kommentar jag gjorde; "Man är som en förälskad idiot". Väldigt sant! Man vill som inte se de där nödlösningarna som görs, inte erkänna att fler än en historia bitvis varit nästan löjligt enkel att räkna ut osv. Alla de där avsluten som hela tiden görs så snart någon ska till att avlida tex, och den där känslan av att någon ska dö typ ett par gånger innan den sedan faktiskt gör det. Ni vet; bli pigg och glad från sjukdom eller barnafödelse och sen plötsligt ändå dö. Inte särskilt överraskande andra gången det skedde kanske...


Julavsnittet präglades förstås till viss del av att det redan långt innan flaggats för att Dan Stevens (Matthew) inte skulle fortsätta in i säsong fyra (intervju om det finns här), men oavsett den kunskapen hade det inte varit särdeles svårt att räkna ut vad som skulle ske. Jag menar maken till avskedstal har jag sällan sett. Sen förstod jag inte heller varför Lady Mary (Michelle Dockery) plötsligt var tillbaka till den bitska syster hon var i början av serien? För mig hade hon i och för sig gärna fått fortsätta så genom hela serien, men nu har hon ju ändå väl mest varit en timid och snäll hustru genom hela tredje säsongen? Så varför plötsligt ändra på det? För att betona hur Matthew faktiskt är den enda som "ser igenom henne"? Troligen. Och så himla tråkigt och övertydligt.

Bäst i avsnittet var Branson-historien (eller ja, åtminstone scenen med Mrs Hughes) och tjänstefolkets upptåg i allmänhet. Nu hoppas jag innerligt att man lättar på cruise control-spaken lite inför säsong fyra och vågar lite mer så att det inte bara bli förutsägbar mys-serie utan även lite spänning!

Inga kommentarer: