måndag, februari 15, 2010

Kungahushärvan i Europa

Det här att försöka reda ut släktskap och tronföljd i de europeiska kungahusen är inte alldeles enkelt. Nu är jag förvisso sjuk och slötänkt men ibland kändes det som att jag slog knut på mig själv när jag försökte reda ut förhållandena. Det är mycket giftermål mellan kusiner, en hel del "oäkta barn" som inte ofta finns namngivna och därtill en del hertigar och annat som plötsligt kan göra anspråk på tronen om det saknas barn till regenter (vilket inte heller tycks ha varit så ovanligt). Jag kan inte låta bli att undra om de nuvarande kungahusen består av "rätt" personer med "rätt blod" och släktskap. Dessutom verkar de alla vara läskigt mycket släkt med varandra.

Det kanske inte är modern politik som ligger bakom att det plötsligt kommer in gyminstruktörer från Ockelbo i vårt kungahus utan ren genetisk överlevnadsinstinkt...

Men åter vill jag lyfta wikipedia som en guldgruva man kan spendera mycket grävande framför. Och thank god för flikar i firefox!

2 kommentarer:

Johan sa...

Jag ska erkänna att kunga och drottningar inte är min starka sida. Däremot min mormor (snart 90 typ) kan allt om det där, deras barn och förhållanden. Är ju värsta såpoperan...

Sara sa...

Ja verkligen. Och börjar man nysta tror man nästan att det inte är sant. En roman hade knappt kommit undan med de konstiga förhållanden och tvistar som verklighetens kungliga bjuder på.