måndag, februari 15, 2010

Film 8/10: The Young Victoria

I skolan var historia inte ett favoritämne alls. Speciellt inte alla kungar och drottningar som levde och dog och gifte sig med varandras kusiner över hela Europa. Men, i vuxen ålder har mitt intresse förändrats, både vad gäller historia i allmänhet och de gamla kungahusen (men då spec deras politiska roll). Som tur är finns det snabba sätt att få en överblick. Film. Självklart får man vara på sin vakt över vad som är manusanpassat och vad som är historia, men film i kombination med ett par timmar framför wikipedia är inte så tokigt.

Målet för min senaste studie är drottning Victoria (England 1819-1901) vars ungdoms- och tidiga regentår skildras i den Oscarnominerade filmen The Young Victoria.
Det råder barnlöshet bland tronarvingarna i det brittiska kungahuset och näst på tur står den ännu omyndiga Victoria, som vaktas nog av sin mor Hertiginnan och hennes rådgivare vars syften och maktlystnad långt ifrån alltid är till Victorias fördel. Victoria är i sin tur en ung kvinna med stark vilja som har ett intresse för politik och då framför allt vad gäller rättvisa för de utsatta i samhället. Hon träffar tidigt två unga män som inte bara förblir hennes nära vänner utan även kommer att ha stor betydelse för hennes kommande regenttid; den tyska prins Albert och politikern (Whigs premiärminister) Lord Melbourne.
Strax efter hennes 18-årsdag avlider kungen (hennes farbror William, mycket bra spelad av Jim Broadbent) och Victoria tar över tronen ensam. Många försöker påverka den oerfarna drottningen och det visar sig kanske svårare än hon tror att hitta rätt personer att lita på och samtidigt hålla sig väl med politiker och Englands folk.

The Young Victoria är kanske inte lika utpräglat vacker och stillsam som The Duchess var men den har helt klart sin egen skönhet. Emily Blunt som spelar Victoria är inte lika slående "fotovacker" som Kiera Knightley utan har snarare ett lite hårt och trotsigt utseende, vilket passar in i karaktären väldigt bra. Precis som The Duchess verkar själva historien vara ganska korrekt beskriven i filmen och man får en inblick i flera av de rykten som omgärdas Drottning Victoria.
Lord Melbourne spelas väldigt bra av Paul Bettany och Rupert Friend gör en trovärdig Prins Albert. Över lag känns det som en väldigt välspelad, snygg film och jag får definitivt mersmak.

Kritik har framförts att filmen är för kort och har ett icke existerande slut. Jag vet inte om jag helt håller med, även om jag såklart också gärna hade sett att den varit något längre. Men ibland är inte längden allt. Däremot hade jag gärna sett en liknande filmatisering i miniserieformat så att man hade fått följa Victoria en längre tid. Men då hade det inte riktigt varit "Young Victoria" som skildrats... Betyget blir en klar 4/5.

Inga kommentarer: