söndag, juli 14, 2013

Rec: Wonderland (2003) och Alpha Dog (2006)

Det finns inget som fascinerar mig så mycket som verkligheten. Livsöden, kriminalfall, you name it. Får jag nys om nåt intressant kommer det fram en nästan läskigt fokuserad och utredande sida hos mig. Jag slukar allt. Inte i den bemärkelsen att jag tror på allt jag läser, men jag läser det jag hittar.

Inte minst uppstår den där företeelsen efter att jag sett en verklighetsbaserad film. Och i helgen har vi sett två; Wonderland (2003) om porrstjärnan John Holmes och hans eventuella inblandning i de så kallade Wonderland-morden 1981 samt Alpha Dog (2006) om kidnappningen av Nicholas Markowitz år 2000. Ingen av dem var väl egentligen toppfilmer, även om Alpha Dog var den som kom närmast, åtminstone bitvis, men historierna bakom filmerna var absolut intressanta. Wonderlandmorden i sig var kanske inte så väldigt spännande, men det fanns personligheter i historien som lockade mig. Dock var det inte helt enkelt att hitta intressanta saker att läsa, men ett par timmar fastnade jag säkerligen på internet igår kväll.

Vad gäller Alpha Dog fanns det däremot betydligt mer att läsa, inte minst för att det var en händelse som inträffade "efter internet". Det gick lätt att hitta rapporteringar från de olika rättegångarna osv. Väldigt intressant, och så oändligt tragisk historia som kunde ha slutat betydligt mindre spektakulärt. Jag ska nog inte säga hur länge jag fastnade i artiklar kring det där, men det var ett antal timmar som rusade förbi utan att jag knappt märkte det. 
Emile Hirsch och Justin Timberlake
Som film var den också intressant just för att den inte handlade om det där vanliga gangster-gäng-USA utan istället om ett antal ungdomar på villovägar trots att nästan samtliga växt upp i ett område med flotta villor med pooler på baksidan. Det är en tacksam kontrast ibland, tycker jag. Knark, våld och problem är inte enbart ett "white trash"-fenomen. Och ibland kan konsekvenserna bli lika allvarliga oavsett vilken bakgrund man har. De vältatuerade kroppsbyggartyperna som spelade huvudrollerna i filmen återfanns dock inte riktigt på bilderna från den verkliga historien. Mer halvvuxna pojkar med rädda ögon.

Dylan McDermott och Val Kilmer
Jag kan ändå rekommendera båda filmer, speciellt för den som liksom jag gillar just verklighetbaserad film. Wonderland var lite ojämn med ett skådespel som ibland kändes lite tveksamt. Val Kilmer i rollen som John Holmes var väl i och för sig bättre än det mesta andra jag sett med honom, men Dylan McDermott i rollen som MC-snubben David Lind var stundtals nästan löjeväckande.

Alpha Dog var betydligt mer välspelad och Emile Hirsch, Justin Timberlake, Anton Yelchin, Shawn Hatosy och inte minst Ben Foster gjorde alla väldigt bra ifrån sig. Ibland blev historien lite långrandig, men det köper man (jag) lätt när det handlar om att återge en verklig historia. Jag hade lite svårt att se motiveringen till Sharon Stones fatsuit i slutet, den tog liksom blicken från själva storyn. Och även om man anar upplösningen på filmen på ganska lång väg så var den faktiskt ganska spännande ända till slutet. Om du letar efter en upplyftande historia ska du däremot leta någon annanstans. Annars, se!

Betyg Wonderland: 3/5
Betyg Alpha Dog: 4/5

Inga kommentarer: