måndag, december 19, 2011

Falling Skies

En serie vi plöjt i helgen är Falling Skies (2011). En sci-fi-serie som utspelar sig sex månader efter en alieninvasion. De objudna gästerna kidnappar och gör befolkningens barn till slavar, varför är oklart. Några överlevande grupper av blandat civila och militärer finns utanför städerna och vi får följa en grupp från Boston. Stephen Spielberg står som producent precis som för Terra Nova (2011), som jag dissade för några veckor sedan. Första säsongen består av tio 40-minutersavsnitt som sändes i USA i somras. En andra säsong är beställd och kommer till sommaren.

Jag vill absolut hävda att FS är betydligt mer sevärd än vad Terra Nova var, men där TN iallafall försökte vara lite unik känns FS som en serie vi sett tidigare. Utomjordingarna känns igen, den stridslystne officeren finns med, den vackra läkarkvinnan och så folkets ledare/räddare; huvudpersonen tillika hjälten som förlorat sin hustru men som kämpar för en framtid för sina tre söner. Huvudpersonen i den här serien heter Tom Mason spelad av Noah Wyle, annars känd som Dr Carter i långköraren ER (1994-2009). Precis som Dr Carter är Tom Mason en godhjärtad och intelligent man som utses till 'second in command', även om han representerar de civila i den överlevande gruppen. 

Fördelar: ganska snyggt gjord, jag gillar faktiskt familjeserie-känslan och är glad att det finns vettiga brudar med i serien som kan hantera ett vapen utan hjälp och som inte bara är med som kärleksobjekt eller som offer som behöver räddas. Maggie (Sarah Carter) och den fd kåkfararen (den enda som tycks kunna laga vettig mat) Pope (Colin Cunningham) med sin dystopiska och lite nyckfulla inställning räddar serien från annars ganska stereotypa karaktärer och är kanske de mest intressanta figurerna hittills.

Nackdelar: Det återkommande sentimentala ältandet är tröttsamt och tar alldeles för mycket plats. Det tycks som att samtliga huvudpersoner måste gå igenom nån form av sentimental fas. Jag hade gärna sett att man bytt ut lite av det mot mer underfundig humor á la Firefly (2002). Den där religiösa medicinstudenten gick mig också på nerverna och jag hade önskat mer vetenskapsnerderi och mindre av dumdristigt religiöst tjafs. 

Efter det inledande avsnittet, som var helt okej, följde ganska mycket transportsträcka under några avsnitt där det inte hände så mycket intressant alls. Mot slutet av säsongen började det dock åter bli lite intressant då fokus gick mer åt utomjordingarnas agerande, varför de kidnappar barnen osv. Jag kommer antagligen att börja se andra säsongen när den kommer. Ska jag dra till med ett betyg på seriens första säsong får det bli 2,5/5.

Inga kommentarer: