måndag, december 05, 2011

Film 34/11: Cowboys & Aliens


Vissa filmer har gjorts oändligt många gånger i olika varianter varför det alltid är kul med film som testar nya grepp, tekniker, stories osv. De senaste åren har det kommit olika typer av mixar och igår såg jag en utav dem; Cowboys & Aliens (2011), baserad på en serietidning. Nytt grepp eller inte, det var med bristande förhoppningar jag satte mig framför filmen, men ett litet hopp om att bli överraskad fanns allt.

Det är 1873 då Jake Lonergan (Daniel Craig) vaknar upp i öknen, skadad och med ett märkligt metallarmband om ena handleden. Han har inga minnen alls och vet inte vad han heter. Han tar sig till en by där han genast hamnar i trubbel med den enda rikemanssonen. Strax därefter upptäcks det att han är efterlyst för en rad brott och han blir satt i en diligens för transport till federala polisen. Just som han ska till att åka attackeras byn av flygande aliens som inte bara bombar sönder allt utan dessutom kidnappar delar av befolkningen, däribland rikemanssonen. Det visar sig att armbandet som Jake bär är någon form av automatvapen som aktiveras när aliens är i närheten. Rikemanssonens far Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford) samlar ihop ett gäng överlevande, däribland Jake, och beger sig ut på jakt efter de kidnappade och för att ta kål på de invaderande utomjordingarna.

Quite the hangover
Idén att blanda just cowboys och aliens i en förgången tid är absolut lite spännande, men tyvärr måste jag säga att det inte görs så mycket spännande av det. Jag hade hoppats på en långt mindre stereotyp och tråkig westernfilm än vad det faktiskt var. Regissören Jon Favreau lyckas inte hålla vare sig tempot eller intresset uppe och när det väl kommer till utomjordingarna är det en ogenomtänkt historia som lämnar många frågor obesvarade. Syftet med invasionen är att utomjordingarna är ute efter guld, lite oklart varför. Med sin överlägsna teknologi och styrka; varför var de alls intresserade av människorna? Varför inte bara ta guldet och dra?

Upplösningen blir en enda stor smältdeg av cowboys, indianer, korkade banditer och några enstaka mexikaner, plus ett gäng aliens. Lite kärlek blir det också och den enda kvinnliga huvudrollen, Ella (Olivia Wilde) får både räddas och vara lite hjältinna innan eftertexterna rullas. Rollprestationerna är godkända även om jag stundtals funderar över varför Bond och en åldrad Indiana Jones jagar aliens i öknen. Det spelas en del på rutin nämligen, men det är vad man kan förvänta sig av ett skralt manus. Det är ingen dålig film, men riktigt bra är den inte heller. Se trailern istället, den är bättre. Betyget blir godkänt; 2/5.

Recensioner: DN, Exp, SvD

Inga kommentarer: