fredag, juni 04, 2010

You can't argue with tradition!

Jag tycker att det är märkligt att så många människor som uppenbarligen inte bryr sig ett spån om kyrkan de resterande 364 dagarna om året engagerar sig så hårt när det kommer till skolavslutningar i kyrkan. Varför är det så viktigt? Jag kan visst förstå att man tycker att det är en trevlig tradition och allt det, men är den känslan verkligen viktigare än baksidan?

Det börjar så smått arta sig runt om i landet, skolor vänder sig bort från kyrkotraditionen och hittar andra lösningar, som alla kan känna sig bekväma med. Men fortfarande tycks tolkningen av vad som är "religiösa inslag" vara lite spännande. Tydligen är ett par psalmer (om de är "traditionella"), en kyrkosal och en präst inte religiöst. Prästen själv såg det till och med som lite för lite religiöst då inte Gud himself fick vara med på ett hörn.

Sen har vi då SD, det ultrareligiösa (?) partiet där alla går i kyrkan på söndagar och är goda kristna, som vill ålägga skolan att arrangera kyrkliga skolavslutningar om 10 procent av föräldrarna så önskar. Varför inte också införa morgonpsalmen som var en trevlig tradition för inte så väldigt länge sedan?

När ska religionsfriheten i det här landet också innebära rätten till frihet från religion?

4 kommentarer:

Unknown sa...

Håller med helt. Kan inte fatta att detta skall vara en sån efterhängsen jäkla fråga. Vad har religion med skolavslutningar att göra egentligen? Undra om det i SDs förslag också ingår att det blir en muslimsk skolavslutning om tio procent begär det?

Sara sa...

Nej det är märkligt. Just skolavslutning har ju dessutom ingen som helst koppling till religionen. Hade det varit julavslutningen man bråkade om hade jag kanske varit något mer förstående... (Även om jag tycker att det är dags att kalla det vinterlov, eller nåt istället)

Jag funderade också över om regeln skulle gälla alla religioner eller bara kristendomen. Och om bara kristendomen; gäller det alla inriktningar eller bara vissa? Intressant fråga... Och populistiskt så det förslår.

Galaxa sa...

Vad är det som är så svårt att fatta? Folk tycker om kyrkorummet! Det är ju därför många, som inte alls reflekterar över andliga frågor, helt plötsligt också vill gifta sig i kyrkan och kräver att ha sagoprinsessbröllop med "You may now kiss the bride" och sammetskuddar, men UTAN Gud. Och var ska man då ha avslutningen? På skolgården? Ja, det blir ju festligt bara om vädret tillåter. I gympasalen? Nej, fy, vad trist. I aulan? Det finns inga aulor i svenska skolor längre nästan. Alternativen är inte riktigt lika bra tycker folk. Det är väl inte så svårt att fatta. Och har man verkligen uppfostrat sina barn till såna ängsliga stackare att det inte klarar ett kyrkobesök per år? Mina muslimska vänner tycker det är helknäppt att vägra barnen tillträde till ett vackert rum, bara för en princips skull. De är inte rädda att deras barn ska lämna islam, varför ska ateister vara så livrädda för allting? Finns det bara alternativ lokal till kyrkorummet, så tror jag inte folk i allmänhet kräver att vara i kyrkan. Men bra alternativ saknas oftast.

Bloggerskan sa...

Men Galaxa,
Om det bara handlade om ett rum vilket som helst, som är fint. Men det gör det ju inte, vilket ju märks på prästen i länken som Sara lagt in. Dessutom, det är kyrkans rum, betalt av kyrkans medlemmar inte kommunens allmänna tillhåll.

Det finns fina moskéer också. Kanske man kan ha avslutningen där. Men det innebär ju iofs och tjejer och killar får sitta skilda från varandra. Men det gör väl ingenting om det ändå bara handlar om att man tycker om rummet.