tisdag, mars 13, 2012

Rec: War Horse (2011)

Betyg: 2/5

När första världskriget står för dörren kommer militären hem till den redan skralt bemedlade brittiska familjen Narracott och kräver att sonen Albert (Jeremy Irvine) lämnar ifrån sig sin älskade häst så att den kan bli en resurs i den brittiska armén. En sympatisk officer tar hand om hästen Joey och lovar göra allt han kan för att föra tillbaka honom efter krigets slut. Det som sedan följer är delar av krigets slag där hästens väg i Europa, mellan olika nationers arméer gestaltas. 

War Horse (2011) är regisserad av Steven Spielberg och baseras på en barn- och ungdomsbok av Michael Morpugo. Att avfärda filmen som "en film om en häst" är att göra det något enkelt och på något vis är det en intressant vinkel i den annars ganska uttömda genren krigsfilmer. Men i mitt tycke fungerar det ändå inte hela vägen. Spielberg försöker göra det lätt för sig och slår på stort med sentimentala och eländiga scener som landar ganska platt hos mig. Dessutom hinner jag irritera mig på Irvines ganska fåniga skådespel redan innan själva huvudhandlingen är igång. Benedict Cumberbatch (a.k.a Sherlock) gör en hyfsad roll som major men i övrigt är det ganska vattnigt skådespel, med ett par undantag i birollerna. Spielberg vinner dock lite på sitt försök att visa människan bakom vapnen i krig; att oavsett vilket språk de talar eller vilken armé de tillhör så handlar det om just människor, inte monster. Alla sitter i samma läge i sina respektive skyttegravar.

Den absolut bästa scenen inträffar mot slutet, just mellan två sådana skyttegravar. Den lyfte filmen något, men det blir ändå inte mer än godkänt i betyg: 2/5.

Recensioner: Exp, SvD, DN.

Inga kommentarer: